Ποια προϊόντα που υπάρχουν στην καθημερινή μας διατροφή απαγορεύεται αυστηρά να καταναλωθούν μετά την ημερομηνία λήξης;

684
Η ημερομηνία λήξης των προϊόντων που αναγράφεται στις συσκευασίες, υπάρχει για να προσδιορίσει πότε τα τρόφιμα δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση.

Όπως έχει αποδειχθεί, οι ημερομηνίες γράφονται κατά προσέγγιση και δεν σημαίνει ότι αν περάσει περισσότερος καιρός δεν μπορούν να καταναλωθούν οι τροφές.
Σύμφωνα με έρευνες, υπάρχουν τρόφιμα που επιτρέπεται η κατανάλωσή τους και μετά το πέρας της ημερομηνίας λήξεως, ενώ σε κάποια απαγορεύεται να καταναλωθούν γιατί αναπτύσσουν επικίνδυνα βακτήρια.

Τροφές που δεν πρέπει να καταναλωθούν μετά την ημερομηνία λήξης

Κοτόπουλο
Το κοτόπουλο, αν αποθηκευτεί στη κατάψυξη πριν λήξει, παρατείνεται η διάρκεια που μπορεί να διατηρηθεί χωρίς να χαλάσει.
Όμως, αφού το αποψύξετε, φροντίστε να το μαγειρέψετε άμεσα καθώς είναι πιθανό να αναπτύξει βακτήρια, όπως το E. Coli που προσβάλλει τον άνθρωπο.
Αυγά
Όταν τα αυγά έχουν λήξει, είναι πολύ επικίνδυνη η κατανάλωσή τους.
Για την ακρίβεια, είναι από τα πιο ύποπτα τρόφιμα για τροφική δηλητηρίαση.
Τυρί
Τα τυριά και κυρίως τα μαλακά, απαγορεύεται να καταναλώνονται όταν έχουν λήξει.
Είναι πολύ εύκολο να αναπτύξουν μούχλα, λόγω της υγρασίας, που στα μαλακά τυριά είναι περισσότερη συγκριτικά με τα σκληρά.

Αλλαντικά
Βακτήρια αναπτύσσονται εύκολα και στα αλλαντικά, αν έχει παρέλθει ο χρόνος που αναγράφεται στη συσκευασία τους.
Οι συνηθέστερες μολύνσεις που εντοπίζονται στα αλλαντικά είναι από λιστέρια και E.coli.
Μαλάκια και οστρακοειδή
Τα μαλάκια όπως και οι γαρίδες, αναπτύσσουν βακτήρια ακόμη κι αν είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα. Όταν όμως έχουν λήξει, είναι σχεδόν αδύνατο να μην έχουν μολυνθεί.
Τότε, η κατανάλωσή τους είναι απαγορευτική. Αμέσως μόλις απομακρυνθούν από το φυσικό τους περιβάλλον, τη θάλασσα, πρέπει να καταναλωθούν το συντομότερο.
Τα οστρακοειδή είναι επίσης επικίνδυνα, όταν απομακρυνθούν από τη θάλασσα και δεν καταναλωθούν άμεσα.
Από τα χαλασμένα οστρακοειδή προκύπτει και θανατηφόρα λοίμωξη του αίματος, από το βακτήριο V. vulnificus.

Διαβάστε επίσης: Ποια τρόφιμα μπορούν να καταναλωθούν και μετά την ημερομηνία λήξης και ποια δεν λήγουν ποτέ

 

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί συνεχίζουμε να πεινάμε ακόμη κι αν έχουμε φάει; Οι παράγοντες που «παραπλανούν» τον εγκέφαλο