Το πράσινο τσάι, βοηθά στο αδυνάτισμα, προλαμβάνει το αλτσχάιμερ, μορφές καρκίνου και είναι αντιγηραντικό

776

Στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, το πράσινο τσάι χρησιμοποιήθηκε για χρόνια, για την καταπολέμηση της αιμορραγίας, του πυρετού, των τραυμάτων, για τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, την καρδιακή και ψυχική υγεία.

Προλαμβάνει το Αλτσχάιμερ και το διαβήτη τύπου 2, ενώ έρευνες που δημοσιεύτηκαν το 2010 και 2012 αναφέρουν ότι λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό, που καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες και κατά συνέπεια εμποδίζει την ανάπτυξη του καρκίνου του πνεύμονα, του προστάτη, του μαστού και του παχέος εντέρου.
Ακόμη, το πράσινο τσάι προστατεύει τις αρτηρίες από τη συσσώρευση χοληστερόλης και διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα το σάκχαρο.
Ανάμεσα στις ιδιότητές του, είναι και η αντιγηραντική.
Κρατάει το δέρμα τονωμένο, εμποδίζοντας τη φθορά του από την υπεριώδη ακτινοβολία και περιέχει μια ουσία, την επιγαλλοκατεχίνη, που είναι 200 φορές ισχυρότερη από την βιταμίνη Ε. Έτσι, τα κύτταρα διατηρούνται υγιή, η εμφάνιση των ρυτίδων καθυστερεί και το δέρμα αποκτά λεία όψη.

Οι ευεργετικές του ιδιότητες μελετούνται ακόμη, καθώς πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι βοηθά στο αδυνάτισμα, γιατί οι κατεχίνες που περιέχει διασπούν το λίπος-κυρίως της κοιλιάς και επιταχύνουν το μεταβολικό ρυθμό.
Αισιόδοξοι είναι οι επιστήμονες, με τα αποτελέσματα νέας έρευνας, που δείχνουν ότι ουσίες που περιέχονται στο πράσινο τσάι, μειώνουν τα συμπτώματα όσων πάσχουν από σύνδρομο Down.
Η ερευνήτρια Dr. Mara Dierssen, του Centre for Genomic Regulation (CRG) στη Βαρκελώνη, εξήγησε ότι η ουσία επιγαλλοκατεχίνη, βελτιώνει τις νοητικές λειτουργίες των ατόμων με το σύνδρομο.

Στην πραγματικότητα, επιβραδύνει και εμποδίζει την κυτταρική βλάβη που προκαλεί η νόσος.
Αρχικά, έγιναν πειράματα σε ποντίκια και επειδή τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά, οι επιστήμονες αποφάσισαν να δοκιμάσουν τις επιδράσεις του πράσινου τσαγιού σε πάσχοντες από σύνδρομο Down.
Η έρευνα διήρκεσε 12 μήνες, στους οποίους οι συμμετέχοντες κατανάλωναν πράσινο τσάι και παράλληλα ακολουθούσαν νοητικά εκπαιδευτικά προγράμματα.
Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε τεστ νοητικών ικανοτήτων, μετά από 3, 6 και 12 μήνες, ενώ κατανάλωναν τσάι.
Εξετάστηκαν και 6 μήνες μετά τη διακοπή της τακτικής κατανάλωσης τσαγιού και οι επιστήμονες έμειναν έκπληκτοι από τα αποτελέσματα.
Υπήρχαν βελτιώσεις στη μνήμη οπτικής αναγνώρισης, στον έλεγχο των παρορμήσεων και στην προσαρμοστική συμπεριφορά.

 

Διαβάστε επίσης: Ποιο είναι το «ιερό φυτό της αθανασίας» που χρησιμοποιούσαν οι αρχαίοι Έλληνες; Οι Γάλλοι το ονομάζουν «ελληνικό τσάι» και είναι περιζήτητο στην Κίνα.