Τα συμπληρώματα διατροφής Ω3 που απειλούν την οικολογική ισορροπία. Από τι κινδυνεύουν φάλαινες, πιγκουίνοι και φώκιες

781
Ένα από τα πιο γνωστά και αποτελεσματικά συμπληρώματα διατροφής είναι το έλαιο κριλ, καθώς είναι πλούσιο σε Ωμέγα 3 και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μάλιστα, θεωρείται 48 φορές καλύτερο από τα συμπληρώματα ωμέγα 3 σε ιχθυέλαιο, καθώς απορροφάται πιο εύκολα από τον οργανισμό, λόγω των φωσφολιπιδίων που εμπεριέχει

Το έλαιο κριλ συλλέγεται από το κριλ, ένα μικροσκοπικό είδος μαλακόστρακου που μοιάζει με γαρίδα και ζει κυρίως στα νερά της Ανταρκτικής. Για αρκετά χρόνια, η συγκομιδή του κριλ θεωρούνταν από τις πιο ελεγχόμενες και φιλικές προς το περιβάλλον αλιευτικές δραστηριότητες, γιατί επιστήμονες υποστήριζαν ότι υπάρχουν περίπου 4000 φορές περισσότερα κριλ στη φύση από όσα περισυλλέγονται. 

Πρόσφατη έρευνα της Greenpeace όμως, αποκάλυψε ότι η βιομηχανία αλιείας κριλ στην Ανταρκτική τα τελευταία χρόνια, απειλεί τόσο το οικοσύστημά τους, όσο και όλη την τροφική αλυσίδα.
Το κριλ είναι η βασική τροφή για πολλά ζώα, μεταξύ των οποίων είναι και οι φάλαινες, οι πιγκουίνοι και οι φώκιες, με αποτέλεσμα η αλιεία να θέτει σε κίνδυνο όλη τη θαλάσσια ζωή της περιοχής.

“Η βιομηχανία αλιείας του κριλ στην Ανταρκτική αυτοπροβάλλεται ως βιώσιμη,
ωστόσο η πραγματικότητα είναι πιο σκοτεινή. Καθώς οι κλιματικές αλλαγές ήδη επηρεάζουν τους πληθυσμούς του κριλ, μηχανότρατες αλιεύουν τη βασική τροφή των φαλαινών, των πιγκουίνων και άλλων ζώων σε μία παρθένα περιοχή, μόνο και μόνο για να πουλήσουν οι εταιρείες συμπληρώματα διατροφής στην άλλη άκρη του πλανήτη”, δήλωσε η Άντζελα Λάζου Dean, συντονίστρια εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.
“Εάν η βιομηχανία θέλει να δείξει ότι λειτουργεί πραγματικά με υπευθυνότητα, πρέπει να απομακρυνθεί οικειοθελώς από αυτήν την περιοχή και να υποστηρίξει άμεσα την προστασία της”, συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές της Greenpeace εξέτασαν τις δραστηριότητες της βιομηχανίας αλιείας του κριλ για πέντε χρόνια και καταγγέλλει ότι η εντατική αλιεία σε σημεία που γίνεται η τροφοληψία ζώων της Ανταρκτικής, δημιουργεί ανταγωνισμό ανάμεσά τους.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Greenpeace ζητά την παρεμπόδιση αλιείας σε προστατευμένες περιοχές της Ανταρκτικής, ενώ συγχρόνως οι επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν να αγοράζουν έλαια κριλ από σκάφη που συνεχίζουν να αλιεύουν σε αυτές τις περιοχές.

Διαβάστε επίσης: Καταγγελία: προστατευόμενα θαλάσσια είδη σερβίρονται παράνομα σε γνωστά εστιατόρια. Κάποια είναι επικίνδυνα

 

Διαβάστε επίσης: Διαμάχη μεταξύ των ψαράδων Καλύμνου και Αντιπάρου για τα «θαλάσσια αγγούρια». Στην Ελλάδα είναι δολώματα στην Ασία έδεσμα