Τι πρέπει να κάνετε αν ένας σκύλος σας απειλεί με επίθεση και πώς τον αντιμετωπίζετε αν αρχίσει να δαγκώνει

8814
Παρόλο που δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή των επιθέσεων από σκύλους σε ανθρώπους, εκτιμάται ότι γίνονται 17.000 περιστατικά κάθε χρόνο. 

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένας σκύλος μπορεί να επιτεθεί. Πολλοί ενοχλούνται από την κίνηση ή νευριάζουν όταν κάποιος παραβιάζει το χώρο τους. Άλλες φορές θέλουν να προστατέψουν τα μικρά μέλη της οικογένειάς τους ή είναι επιθετικά εξαιτίας προηγούμενης κακομεταχείρισης από τους ανθρώπους.
Ο σκύλος φαίνεται ότι έχει επιθετική διάθεση, όταν τα αυτιά του είναι σηκωμένα, η ουρά του τεντωμένη ή ανάμεσα στα πόδια, γαβγίζει ή γρυλίζει έντονα, το τρίχωμα στον αυχένα του έχει σηκωθεί και προβάλλει έντονα τα δόντια του.

Πώς θα αποφύγουμε την επίθεση

Όταν αντιληφθούμε τον κίνδυνο, οι ειδικοί συμβουλεύουν να παραμένουμε ψύχραιμοι, χωρίς να κάνουμε σπασμωδικές κινήσεις. Διαφορετικά, ο σκύλος θα εκνευριστεί και θα αγριέψει περισσότερο.
Δεν πρέπει να αρχίσουμε να τρέχουμε. Το τρέξιμο θα ενεργοποιήσει το ένστικτό του για κυνήγι και θα τρέξει από πίσω σας, ακόμη και αν δεν σκόπευε να επιτεθεί εξαρχής. Οι πιθανότητες να γλιτώσουμε είναι λίγες γιατί τα σκυλιά είναι ταχύτερα από τους ανθρώπους.
Πρέπει να σταματήσουμε να περπατάμε και να μείνουμε ακίνητοι. Το πιθανότερο είναι ότι ο σκύλος θα σταματήσει να μας βλέπει ως απειλή και θα φύγει.
Μια άλλη λύση, είναι να σταθούμε διαγώνια στο σκύλο. Έτσι, φαινόμαστε πιο λεπτοί, άρα και μικρότερος κίνδυνος για το σκύλο.
Πρέπει να κοιτάζουμε χαμηλά στο έδαφος και όχι τα μάτια του σκύλου, γιατί μπορεί να εκνευριστεί περισσότερο. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να έχουμε τον σκύλο στο οπτικό μας πεδίο, ώστε να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που ορμήσει.
Τα χέρια μας πρέπει να είναι γροθιές, ώστε να αποφευχθεί ο τραυματισμός στα δάχτυλα.

Στη συνέχεια, του δίνουμε κάτι να δαγκώσει. Ένα μπουκάλι νερό, μία μπλούζα, μια ζακέτα, ένα σακίδιο και γενικότερα οτιδήποτε μπορεί να του αποσπάσει την προσοχή. Αν δεν έχουμε τίποτα που μπορούμε να του πετάξουμε, μπορούμε να προσποιηθούμε ότι παίρνουμε κάτι από το έδαφος και το πετάμε μακριά.
Αν δεν πιάσει τίποτα από αυτά, διατάξτε τον σκύλο να φύγει με σταθερή και επιβλητική φωνή. Οι πιο αποτελεσματικές διαταγές είναι το «Όχι» και το «Φύγε».

Αυτοάμυνα σε περίπτωση επίθεσης

Δάσκαλοι αυτοάμυνας συμβουλεύουν ότι σε περίπτωση που ο σκύλος δεν φεύγει, μπορούμε να γονατίσουμε στο έδαφος, να βάλουμε το κεφάλι ανάμεσα στα γόνατα και με τα χέρια να καλύψουμε τον αυχένα. Έτσι, θα αποφύγουμε σοβαρούς τραυματισμούς ευαίσθητων σημείων του σώματος.
Αν δεν προλάβουμε να πέσουμε κάτω, το πιο ασφαλές σημείο για να δαγκώσει ένας σκύλος είναι η κνήμη ή ο πήχυς, το τμήμα του χεριού δηλαδή από τον αγκώνα έως τον καρπό. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να προστατευτεί το εσωτερικό του χεριού που υπάρχουν φλέβες.
Αν μας δαγκώσει δεν πρέπει να τραβηχτούμε γιατί θα τραυματιστούμε περισσότερο.
Αν είμαστε αρκετά ψύχραιμοι μπορούμε να αμυνθούμε, χτυπώντας τον σκύλο στη μύτη και γενικότερα στη μουσούδα ή πίσω από τα πόδια στο σημείο κοντά στα πλευρά. Είναι τα πιο ευαίσθητα σημεία του σώματός του και πιθανότατα θα ακινητοποιηθεί.

Μετά την επίθεση, πρέπει να γίνει επίσκεψη στο γιατρό, γιατί ακόμη και το πιο μικρό τραύμα μπορεί να μολυνθεί. Επίσης, ο σκύλος ενδέχεται να μας έχει μεταδώσει κάποια ασθένεια.

Τι προβλέπει ο νόμος;

Σε περίπτωση που η επίθεση έγινε από δεσποζόμενο σκύλο, τότε ποινική ευθύνη φέρει ο ιδιοκτήτης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης από αμέλεια.
Οι αρχές θα ελέγξουν αν υπάρχει ενημερωμένο βιβλιάριο υγείας, μικροτσίπ και αν ο ιδιοκτήτης ακολουθούσε τους κανόνες για την κυκλοφορία του σκύλου. Πρέπει πάντα να φοράει λουρί και να βρίσκεται πάντα σε μικρή απόσταση από τον ιδιοκτήτη.
Σε περίπτωση που απουσιάζει κάτι από αυτά, υπάρχουν κυρώσεις και πρόστιμα.

Αν ο σκύλος είναι αδέσποτος, την ευθύνη έχει ο δήμος που έγινε το περιστατικό.
Επειδή η ποινική ευθύνη είναι προσωπική, κατηγορούμενος είναι ο εκάστοτε δήμαρχος ή αν υπάρχει μεταβίβαση αρμοδιότητας σε αντιδήμαρχο, τότε κατηγορούμενος για σωματική βλάβη από αμέλεια είναι ο αντιδήμαρχος.
Αν ο σκύλος κριθεί επικίνδυνος, μπορεί να θανατωθεί από κτηνίατρο.

Διαβάστε επίσης: Παράνομες κυνομαχίες. Πως τα σκυλιά γίνονται φονικές μηχανές για να πλουτίσουν οι ιδιοκτήτες τους

 

Διαβάστε επίσης: Μεταφορά κατοικιδίων στα ΜΜΜ. Τι ισχύει για το μετρό, το πλοίο, το αεροπλάνο, τα ΚΤΕΛ και το τρένο