Ξημέρωμα με κλαρίνο και τα σπάνια πουλιά της λίμνης. Μια ασυνήθιστη συνάντηση πάνω από την Παμβώτιδα, το στολίδι των Ιωαννίνων (βίντεο drone)

1226
Ξημέρωμα στη λίμνη. Το φως από τις ακτίνες του ήλιου μόλις να αχνοφαίνεται στο Μιτσικέλι. Και τα νερά της Παμβώτιδας να πλημμυρίζουν από ζωή.

Η λίμνη Παμβώτιδα είναι η δεύτερη παλαιότερη λίμνη της Ευρώπης μετά την Οχρίδα και δημιουργήθηκε πριν από περίπου πέντε εκατομμύρια χρόνια.
Κύριο και σημαντικότερο χαρακτηριστικό της Παμβώτιδας είναι ότι εδώ αναπαράγονται τρία από τα δέκα είδη της χώρας μας που απειλούνται παγκοσμίως με εξαφάνιση, δηλαδή η Βαλτόπαπια (Aythya nyroca) και η Λαγγόνα (Phalacrocorax pygmeus) στους καλαμώνες της λίμνης καθώς και το Κιρκινέζι (Falco naumaniι) στα παλαιά σπίτια της πόλης των Ιωαννίνων και σε κάποια δημόσια κτίρια.

Ο Γαβρίλης Τότσικας στο κλαρίνο και ο Σπύρος Χάσκος στο ντέφι. Έγιναν ένα με την λίμνη που εκείνη την ώρα ξυπνούσε. Η λίμνη φημίζεται για την πλούσια παρυδάτια και υδρόβια πανίδα. Από τα αρπακτικά πάνω και γύρω από τη λίμνη πετάνε σπάνιοι τσιφτάδες, φιδαετοί και γερακίνες.

Οι μουσικοί ανέβηκαν πάνω στα σιδερένια παρατηρητήρια της λίμνης και μοιάζουν σαν να αιωρούνται πάνω από το νερό. Η μουσική τους πλυμμηρίζει  το χώρο και γίνεται ένα με το τιτίβισμα των πουλιών. Εκεί ζούν σκουφοβουτηχτάρια, κορμοράνοι, λαγγόνες, κύκνοι, πάπιες και αλκυόνες.

Τα σκουφοβουτηχτάρια (Podiceps cristatus) κουβαλούν στην πλάτη τους νεοσσούς. Πηγή:epirusbird 

Ο συνολικός αριθμός ειδών πουλιών ανέρχεται στα 171, εκ των οποίων δύο νέα είδη καταγράφηκαν πρόσφατα : ο Αργυροπελεκάνος και το Γελογλάρονο.
Στη λίμνη ακόμα ζούνε πολά είδη αμφιβίων και 24 είδη ερπετών. Από αυτά σημαντικότερα είναι ο μακεδονικός τρίτωνας (Triturus carnifex), η σαλαμάνδρα, η κιτρινομπομπίνα, ο δεντροβάτραχος και ο ηπειρωτικός βάτραχος.

Το όνομα «Παμβώτις» σημαίνει «αυτή που βόσκει τα πάντα», κάτι που υποδεικνύει την διαχρονική αξία της λίμνης σαν πηγή τροφής για την κτηνοτροφία και τα άγρια ζώα.

Στη λίμνη ζούνε 24 είδη ψαριών από τα οποία πολλά είναι εισηγμένα και δυστυχώς έχουν εκτοπίσει τα αυτόχθονα είδη της Παμβώτιδας. Τα πιο σημαντικά ψάρια της λίμνης είναι ο ενδημικός ποταμοκέφαλος της Παμβώτιδας (Squalius pamvoticus)και ο ιδιαίτερα σπάνιος ηπειρωτικός πελασγός.

Κάποτε στη λίμνη ζούσε ένα ενδημικό είδος ψαριού, η Τσίμα (Phoxinellus epiroticus), αλλά έχει πιθανότατα εξαφανισθεί. Δυστυχώς η «μαρίδα της λίμνης» ψαρεύτηκε αλόγιστα και σε μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα να γίνει παρελθόν.

Όλες οι πτήσεις drone ανεβαίνουν με την υποστήριξη του καταστήματος myhelis

Απολαύστε το βίντεο του συνεργάτη μας Up Drones που ανέδειξε μια άγνωστη ώρα της λίμνης. Πολύτιμοι συνεργάτες και βοηθοί για να γίνουν τα γυρίσματα, σε μία ώρα δύσκολη ήταν ο πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Νήσου Άρης Λιούμπος και ο Πέτρος Ματσούκης.

 

Διαβάστε επίσης:Πού βρίσκεται το νησί «καρδιά» στον Ευβοϊκό. Μαγευτική πτήση πάνω από το Ασπρονήσι (βίντεο drone)