Επίδειξη ομορφιάς από γυναίκες που έπεσαν θύματα επίθεσης με οξύ. Εκατοντάδες θύματα καταγράφονται στην Ινδία (video)

5417
Γυναίκες που δέχτηκαν επίθεση με οξύ, περπάτησαν σε πασαρέλα στο Νέο Δελχί. Σκοπός της επίδειξης μόδας ήταν να ευαισθητοποιήσουν τον κόσμο σχετικά με το φαινόμενο των βιτριολικών επιθέσεων που είναι αρκετά διαδεδομένο στην Ινδία.

Ήταν επίσης, ένας τρόπος να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους, που είχε κλονιστεί όταν ο σύζυγος ή κάποιο συγγενικό τους πρόσωπο έριξε πάνω τους οξύ, αλλοιώνοντας τα χαρακτηριστικά τους ενώ φυσικά προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Καμία από τις 11 γυναίκες που συμμετείχαν δεν κάλυψε το πρόσωπό της.
Η επίδειξη διοργανώθηκε από τον μη κυβερνητικό οργανισμό Make Love Not Scars, που έχει σκοπό να βοηθήσει θύματα επίθεσης με οξύ να βρουν ξανά την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία τους. Τους παρέχει ιατρική, νομική και ψυχολογική υποστήριξη.
Είκοσι σχεδιαστές από την Ινδία δώρισαν τα ρούχα για την εκδήλωση, τα οποία στη συνέχεια δημοπρατήθηκαν για να συγκεντρωθούν χρήματα για την ενίσχυση των κακοποιημένων.

Εκατοντάδες θύματα καταγράφονται στην Ινδία ετησίως. Παρ’ όλα αυτά, υπολογίζεται το νούμερο των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερο.

Πολλά από τα θύματα ντρέπονται να βγάλουν το μαντήλι τους και να δείξουν το πρόσωπό τους ή ακόμα και να βγουν από το σπίτι.
«Ο κόσμος θα με ρωτούσε συνέχεια τι έγινε. Θα έλεγε ότι κανένας δεν θα με παντρευτεί και ότι είμαι άσχημη με το παραμορφωμένο πρόσωπό μου.
Είμαι χαρούμενη που τώρα πια έχω αυτοπεποίθηση. Θέλω να πω στον κόσμο ότι δεν είναι το πρόσωπο αυτό που κάνει κάποιον όμορφο αλλά η καρδιά» είπε η 20χρονη Reshma Bano Qureshi, ένα από τα θύματα που πήραν μέρος στην επίδειξη μόδας.
Τα μέλη όμως της οργάνωσης Make Love Not Scars τους έπεισαν ότι δεν έχουν τίποτα να κρύψουν.
«Έλεγαν ότι δεν μπορούν να το κάνουν γιατί είναι άσχημες. Εμείς τους είπαμε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια. Δεν είναι εκείνες άσχημες, αλλά η κοινωνία στην οποία ζουν», εξήγησαν μέλη της ΜΚΟ.

Καμία από τις 11 γυναίκες που συμμετείχαν δεν κάλυψαν το πρόσωπό τους.

«Το fashion show είναι μια ευκαιρία να νιώσουν ότι γίνονται αποδεκτές από τον κόσμο. Μπορούν να βγουν έξω και να πουν ότι δεν υπάρχει λόγος να κρύβουν το πρόσωπό τους. Ο κόσμος είναι αυτός που πρέπει να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτεται, όχι αυτές»

Εκατοντάδες θύματα καταγράφονται στην Ινδία ετησίως. Παρ’ όλα αυτά, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι μεγαλύτερος. Είναι δύσκολο όμως να εξακριβωθεί ο αριθμός.  Πολλές γυναίκες χάνουν τη ζωή τους χωρίς να κατηγορηθεί ο δράστης και ακόμη περισσότερες συνεχίζουν να ζουν με τον άνδρα που τους έριξε το οξύ. Φοβούνται να φύγουν από το σπίτι και τα παιδιά τους και απλά κρύβονται από την κοινωνία που μάλλον αδιαφορεί ή τις λυπάται αλλά ουδείς αντιδρά.

Δείτε το βίντεο από την επίδειξη μόδας:

Διαβάστε επίσης: Δημοσιογράφος του CNN έφαγε ανθρώπινο μυαλό για τις ανάγκες ντοκιμαντέρ με κανίβαλους στην Ινδία.