Έρευνα αποκαλύπτει ποιο είναι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε όταν νιώθουμε δυστυχισμένοι

16039

Η δυστυχία δεν είναι ευχάριστο συναίσθημα.
Οι περισσότερο όταν αισθάνονται δυστυχισμένοι, προσπαθούν να απωθήσουν τις αρνητικές και στενάχωρες σκέψεις και να τις αντικαταστήσουν με κάτι θετικό.
Αλλά σύμφωνα με τον επιστήμονα Mo Gawdat, το μυστικό για την ευτυχία είναι ακριβώς το αντίθετο.
Ο ίδιος, που έγραψε το βιβλίο “Solve for Happy”, υποστηρίζει ότι μόνο όσοι αντιμετωπίζουν τα πραγματικά τους συναισθήματα ακόμα και είναι αρνητικά, μπορεί να νιώσουν ευτυχισμένοι.
«Όταν κάτι σας προκαλεί δυστυχία θα πρέπει να το αναγνωρίσετε και να πείτε «δεν αισθάνομαι καλά», ακόμα και εάν δεν μπορείτε να το διορθώσετε”, δήλωσε ο Gawdat.
Τη συμβουλή του έρχεται να επιβεβαιώσει μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον περασμένο Αύγουστο στο περιοδικό «Journal of Experimental Psychology».
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, εξέτασαν 2.300 έφηβους στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Κίνα.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, όπως για παράδειγμα ποια συναισθήματα θα προτιμούσαν να βιώνουν συχνότερα και ποια σπανιότερα και ποια είναι εκείνα που νιώθουν στην πραγματικότητα.

Οι έφηβοι, που βάσει αποτελεσμάτων βίωναν περισσότερη ικανοποίηση στη ζωή και λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης, ήταν εκείνοι που άφηναν τον εαυτό τους ελεύθερο να νιώσει το κάθε συναίσθημα στην ώρα του, χωρίς να το αποφεύγει, ακόμα και αν επρόκειτο για αρνητικά συναισθήματα.
«Το να θέλουμε να είμαστε ευτυχισμένοι ή χαρούμενοι όλη την ώρα, δεν είναι και πολύ ρεαλιστικό», δήλωσε στην αμερικανική HuffPost, η επικεφαλής της μελέτης Maya Tamir, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.
«Το να μη θες να νιώθεις ποτέ λύπη, θυμό ή φόβο δεν είναι επίσης ρεαλιστικό.
Εφόσον καταφέρουμε να αποδεχτούμε και -γιατί όχι;- να καλωσορίσουμε τα συναισθήματα που νιώθουμε, θετικά και αρνητικά, τότε είναι πιο πιθανό να νιώσουμε ευτυχισμένοι και πιο ικανοποιημένοι στη ζωή μας», προσέθεσε η ίδια.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα αισθανθείτε δυστυχισμένοι, προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τα πράγματα που σας ενοχλούν και, στη συνέχεια, δοκιμάστε να προχωρήσετε παρακάτω.

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί σήμερα έχουμε πιο πολλά κιλά σε σχέση με τον μέσο πολίτη των ’80ς. Ποιοι παράγοντες άλλαξαν και αυξάνουν το βάρος