Η αλόγιστη χρήση των κινητών από τους γονείς πληγώνει τα παιδιά και τα απογοητεύει. Τι πιστεύουν όμως οι γονείς;

927

Η υπερβολική χρήση κινητών τηλεφώνων από τους γονείς “καταστρέφει” την οικογενειακή ζωή και επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία των παιδιών, σύμφωνα με βρετανική μελέτη.
Το συμπέρασμα προέκυψε από δημοσκόπηση που διενεργήθηκε σε 2.000 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ηλικίας μεταξύ 11 και 18 ετών, από την βρετανική εταιρεία Digital Awareness UK.
Περισσότερο από το ένα τρίτο των Βρετανών εφήβων έχουν ζητήσει επανειλημμένα από τους γονείς τους να σταματήσουν να ασχολούνται συνεχώς τα κινητά τους τηλέφωνα.
Από αυτό το ποσοστό, το 46% δήλωσαν ότι οι γονείς τους δεν δίνουν καμία σημασία στη συγκεκριμένη έκκλησή τους,
ενώ το 44% των μαθητών δήλωσαν απογοήτευση για αυτή τη συμπεριφορά.
Το μεγαλύτερο πρόβλημά των παιδιών είναι η ώρα του φαγητού.
Τ
ο 82% των νέων πιστεύουν ότι στο οικογενειακό τραπέζι δεν έχουν θέση τα κινητά.
Παρόλο που το 14% των παιδιών δήλωσαν ότι οι γονείς τους χρησιμοποιούν το κινητό τους ακόμα και την ώρα των οικογενειακών γευμάτων, το 95% των ερωτηθέντων γονέων αρνήθηκε ότι ισχύει κάτι τέτοιο.
Στην συνέχεια οι επιστήμονες ρώτησαν τους γονείς των παιδιών, σχετικά με την χρήση  του κινητού τηλεφώνου, που έκαναν οι ίδιοι καθημερινά και κατά πόσο αυτό επηρεάζει την οικογενειακή ζωή.
Μ
όλις το 10% των γονέων πιστεύουν ότι η εκτεταμένη χρήση κινητών τηλεφώνων προκαλεί ανησυχία στα παιδιά τους, παρόλο που σχεδόν το 43% παραδέχτηκαν ότι πιθανόν ξοδεύουν πολύ από τον χρόνο τους στο διαδίκτυο.

«Είναι κρίμα που δεν μπορούμε καν να μιλήσουμε με τη οικογένεια μας την ώρα του δείπνου, μια από τις λίγες στιγμές που η οικογένεια συγκεντρώνεται και περνά λίγο χρόνο μαζί», είπε ο επικεφαλής της έρευνας, Mike Buchanan.
«Η δημοσκόπηση δείχνει ότι τα παιδιά γνωρίζουν πολύ καλά τους κινδύνους που συνδέονται με την υπερβολική χρήση της τεχνολογίας, αλλά χρειάζονται τους ενήλικες στη ζωή τους για να θέτουν τα όρια και να αποτελούν πρότυπο λογικής συμπεριφοράς», προσέθεσε.
Και φυσικά η συμβουλή είναι να χρησιμοποιούν λιγότερο τα κινητά και τους υπολογιστές και να περνούν περισσότερο χρόνο με τα παιδιά τους.
Τουλάχιστον όσο τα παιδιά χρειάζονται τους γονείς και πριν τα κινητά γίνουν κομμάτι και της δικής τους καθημερινότητας.

Διαβάστε επίσης: Γιατί τα ζευγάρια τσακώνονται όταν συναρμολογούν ένα έπιπλο από τα ΙΚΕΑ; Τι λένε οι ψυχολόγοι που μελέτησαν το θέμα