Ποιοι είναι οι λόγοι που προκαλούν τη ζήλια. Πότε θεωρείται δημιουργική και πότε παθολογική

7108

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Σαραγόσα, υποστηρίζει ότι παγκοσμίως το 90% των ανθρώπων, κατατάσσεται σε μια από τις τέσσερις κατηγορίες προσωπικοτήτων:
τους αισιόδοξους, τους απαισιόδοξους, αυτούς που εμπιστεύονται εύκολα και τους ζηλόφθονες.

Ποια είναι η μεγαλύτερη κατηγορία στην οποία κατά πάσα πιθανότητα ανήκουμε όλοι; Οι ερευνητές κατέληξαν, ότι η πιο διαδεδομένη κατηγορία είναι των ατόμων που ζηλεύουν.
Για την ακρίβεια ο 1 στους 4 είναι ζηλιάρης.
Τα γνωρίσματα της συμπεριφοράς είναι εμφανή τόσο στην καθημερινότητα, όσο και στο εργασιακό περιβάλλον και στις σχέσεις.
Όταν η ζήλια δεν είναι φθόνος μπορεί και να είναι γόνιμη. Ένα κίνητρο για να επιτευχθεί ο επόμενος στόχος.
Όταν όμως η ζήλια ξεπεράσει τα όρια, το άτομο γίνεται φορτικό, ανταγωνιστικό, δεν εμπιστεύεται κανένα και αντιμετωπίζει τις καταστάσεις με καχυποψία.
Η υπερβολική ζήλια στην ερωτική σχέση μπορεί να γίνει παθολογική και να επηρεάσει αρνητικά τους δυο συντρόφους.

Τι οδηγεί στη ζήλια;
Οι αναλυτές λένε ότι ζηλεύει όποιος έχει αισθήματα κατωτερότητας, δεν εμπιστεύεται κανέναν, είναι ανταγωνιστικός, κτητικός και κυριαρχεί μέσα του ο φόβος ότι θα χάσει τον σύντροφό του ή τη δουλειά του, επειδή δεν τα αξίζει.
Η ζήλια λειτουργεί ως άμυνα, για να καλύψει την ανεπάρκεια.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η ζήλια οφείλεται σε συναισθηματικά κενά από την παιδική ηλικία, σε εμπειρίες που άφησαν αρνητικά κατάλοιπα και στον απαισιόδοξο τρόπο αντιμετώπισης της ζωής.


Παθολογική ζήλια
Η ελεγχόμενη ζήλια στο ζευγάρι ανανεώνει τους συντρόφους και επιβεβαιώνει τον πόθο, την έλξη. Φυσικά αν στο παρελθόν ένας από τους δυο είχε απιστήσει, είναι δικαιολογημένη.
Αν όμως είναι υπερβολική και ανυπόστατη, τότε ονομάζεται παθολογική και αναγνωρίζεται επιστημονικά ως ψυχολογική διαταραχή, που συνδέεται με τον θυμό και την ανησυχία.
Ο σύντροφος που ζηλεύει παθολογικά, δεν εμπιστεύεται τον άλλον, είναι καχύποπτος για κάθε του κίνηση, δεν πιστεύει τα λεγόμενά του, θυμώνει και προκαλεί τσακωμούς.
Πολλές φορές η ανασφάλεια τον κάνει παράλογο, θεωρεί ότι ο σύντροφός του λέει ψέμματα και η ανακάλυψη της αλήθειας (που πιστεύει ότι του κρύβει) γίνεται έμμονη ιδέα.
Ο «ζηλιάρης» σύντροφος θα ψάξει κρυφά το κινητό του συντρόφου του ή θα τον παρακολουθήσει για να σιγουρευτεί ότι δεν τον εξαπατά.
Οι διαπληκτισμοί και οι διαφωνίες αυξάνονται, η σχέση φθείρεται και συχνά παρατηρείται λεκτική και σωματική βία, εκβιασμοί ή εκφοβισμός.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε, ότι τα social media συμβάλλουν στην αύξηση της ζήλιας.
Το αίσθημα ανασφάλειας του ατόμου που ζηλεύει τροφοδοτείται από φωτογραφίες του συντρόφου του, με άλλα άτομα.
Σε κάθε περίπτωση κρίνεται απαραίτητη η συζήτηση μεταξύ του ζευγαριού και ο επαναπροσδιορισμός των στόχων της σχέσης. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα οι ψυχολόγοι μπορούν να δώσουν πολλές εναλλακτικές λύσεις και να άρουν το αδιέξοδο σε μια σχέση, που την έχει λαβώσει η παθολογική ζήλια.

Διαβάστε επίσης: Τα σημάδια της επανασύνδεσης μετά από καβγά. Γιατί οι άνδρες προτιμούν το σεξ και οι γυναίκες ένα ειλικρινές κλάμα