Πώς πρέπει να μιλήσουν οι γονείς στα παιδιά για τις τρομοκρατικές επιθέσεις και πώς να τα καθησυχάσουν;

502

Το επίπεδο απειλής της τρομοκρατίας έχει αυξηθεί παγκοσμίως.
Η επισήμανση των κινδύνων και η εξήγηση της απειλής, κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ, ειδικά όταν πρόκειται για μικρά παιδιά.
Οι ειδήσεις για τρομοκρατικά χτυπήματα προκαλούν φόβο και κανένας γονιός δεν θέλει να τρομάξει τα παιδιά του.
Είναι όμως σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν τι συμβαίνει και να είναι προετοιμασμένα για μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στο μέλλον.
Στον απόηχο της τραγικής επίθεσης στο Μάντσεστερ, που είχε ως στόχο και θύματα κυρίως παιδιά, το NSPCC (φιλανθρωπική οργάνωση για παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο), εξέδωσε συμβουλές για να βοηθήσει τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους, σχετικά με την τρομοκρατία.

Ανοιχτή” συζήτηση
Τα παιδιά δεν πρέπει να αναγκάζονται να μιλάνε για την επίθεση εάν δεν το θέλουν. Ωστόσο, οι γονείς πρέπει να είναι ανοιχτοί και υποστηρικτικοί, εάν τα παιδιά τους θέτουν ερωτήσεις ή θέλουν να μιλήσουν.
Καλό είναι οι γονείς να αποφεύγουν τις λεπτομέρειες και να δίνουν βασικές πληροφορίες για το συμβάν.
Περιγραφές για θύματα και αιματοχυσίες θα τρομάξουν το παιδί και μπορεί να του δημιουργήσουν ψυχικό τραύμα.
Επίσης, θα πρέπει να είναι “ανοιχτοί” σε απορίες και να αφήνουν τα παιδιά να κατευθύνουν την συζήτηση, ανάλογα με αυτά που θέλουν να μάθουν.
“Οι γονείς πρέπει να παρέχουν ειλικρινείς και ακριβείς πληροφορίες ή απαντήσεις για να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατανοήσουν τι συνέβη”, τονίζει η κλινική παιδοψυχολόγος Έμα Κίτρον.

Καθησυχαστικές φράσεις
Η κ. Κίτρον υποστηρίζει ότι, οι γονείς θα πρέπει να καθησυχάσουν τα παιδιά, για να νιώσουν ασφάλεια, χρησιμοποιώντας φράσεις, όπως «Πρόκειται για ένα πολύ σπάνιο περιστατικό»,
«Είναι τραγικό αλλά ευτυχώς είναι εξαιρετικά σπάνιο», «Η ασφάλεια της χώρας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο» κ.λ.π.
Εάν ο γονιός έρθει αντιμέτωπος με την ερώτηση «Μπορεί αυτό να συμβεί ξανά;», η κα. Κίτρον συνιστά να πει την αλήθεια, αλλά και να δώσει στο παιδί διαβεβαιώσεις, για την ασφάλειά του σχετικά με τις καθημερινές δραστηριότητες.

Η απενεργοποίηση της τηλεόρασης δεν είναι λύση
Ενώ η απενεργοποίηση της τηλεόρασης και του ραδιοφώνου, μπορεί να φαίνεται μια εύκολη πρακτική για την προστασία των παιδιών, η Δρ. Μπερνάντκα Ντούμικα από το «Royal College of Psychiatrists», λέει δεν αποτελεί λύση στη σημερινή κοινωνία.
Οι γονείς δεν μπορούν να προστατεύσουν πλήρως τα παιδιά τους, καθώς στην εποχή του ίντερνετ και των social media, «βομβαρδίζονται» καθημερινά από ειδήσεις.
Η ειδικός λέει ότι, το πιο σημαντικό είναι οι γονείς να προσπαθήσουν, ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους, να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους.
«Προσπαθώντας να αποκρύψετε τις ειδήσεις περί τρομοκρατίας, δεν θα καταφέρετε τίποτα. Γιατί θα τις ακούσουν από αλλού, και δεν είστε εκεί για να τα καθησυχάσετε και να τα διαβεβαιώσετε για την ασφάλειά τους», εξηγεί η Δρ. Ντούμικα.

Αναζήτηση βοήθειας
Ο Δρ. Αντρέα Ντανέζε, παιδοψυχίατρος στο «King’s College» του Λονδίνου, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Τα παιδιά μπορεί να επηρεαστούν από αυτά τα γεγονότα με συναισθηματικά, συμπεριφορικά και σωματικά συμπτώματα» και συμπληρώνει «δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά να αισθάνονται φοβισμένα, προσκολλημένα. Να ανησυχούν για το ίδιο τραυματικό πράγμα που συμβαίνει ξανά και ξανά. Να γίνονται πολύ εύκολα κακόκεφα ή αναστατωμένα».
Αν το παιδί παρουσιάζει σημάδια έντονης ανησυχίας και περιορίζει τις καθημερινές του δραστηριότητες, τότε καλό είναι οι γονείς να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό.
Τα  ανησυχητικά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

Έντονο φόβο και ανησυχία
Έχει υπνηλία
Απασχολείται με σκέψεις και αναμνήσεις
Δεν είναι σε θέση να συγκεντρωθεί
Είναι ευερέθιστο και ανυπάκουο
Έχει σωματικά συμπτώματα, όπως πονοκεφάλους και πόνους στο στομάχι

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης: Γιατί η αγαπημένη μουσική της εφηβείας δεν διαγράφεται ποτέ από τη μνήμη;