Ποια χώρα ξεπέρασε την Ελλάδα σε γαλάζιες σημαίες; Η κατάταξη των χωρών με τις πιο καθαρές παραλίες

7056
Γαλάζια σημαία κέρδισαν για μια ακόμη χρονιά 486 ακτές και 12 μαρίνες στην Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση με τις καλύτερες ακτές και μαρίνες παγκοσμίως, καθώς πληρούν και τα 33 κριτήρια του προγράμματος. 

Στο πλαίσιο του προγράμματος ελέγχθηκαν ακτές και μαρίνες σε 47 χώρες παγκοσμίως. Συνολικά βραβεύτηκαν 3.687 ακτές, 679 μαρίνες και 55 σκάφη αειφόρου τουρισμού σε όλο τον κόσμο, ενώ η Ελλάδα κατείχε το 12% των βραβεύσεων.

Πρώτη στην κατάταξη βρέθηκε για μια ακόμη χρονιά η Ισπανία με συνολικά 590 παραλίες, 101 μαρίνες και 5 σκάφη αειφόρου τουρισμού που βραβεύτηκαν με γαλάζια σημαία. Η περιοχή της Βαλένθια στην ανατολική ακτή της Ισπανίας, είχε τον μεγαλύτερο αριθμό εξαιρετικών παραλιών στην Ισπανία, καθώς έφτασε τις 132 γαλάζιες σημαίες, η Γαλικία τις 109, η Καταλωνία τις 101 και η Ανδαλουσία τις 97.

Στην πρώτη δεκάδα της λίστας με τις καλύτερες παραλίες μετά την Ελλάδα είναι η Τουρκία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Δανία, η Κροατία, η Ιρλανδία και η Αγγλία.
Στην Ελλάδα, η Περιφέρεια Χαλκιδικής συγκέντρωσε τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες, καθώς συνολικά συγκέντρωσε 89 σημαίες.

Τα κριτήρια που επιλέγονται είναι αυστηρά και αναμορφώνονται συνεχώς με σκοπό τη βελτίωση των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.
Μεταξύ των σημαντικότερων είναι η καθαριότητα της θάλασσας και των ακτών που επιβεβαιώνεται από δειγματοληπτικούς ελέγχους. Πρέπει να υπάρχουν επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης. Τα νερά πρέπει να χαρακτηρίζονται «εξαιρετικά», ενώ καμία άλλη διαβάθμιση  ποιότητας, ακόμα και «καλή», δεν γίνεται αποδεκτή.
Πρέπει να υπάρχουν εγκαταστάσεις υγιεινής και να γίνεται συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών με την ανάρτηση ανακοινώσεων σε πίνακα που πρέπει να υπάρχει σε κάθε ακτή.
Ανάμεσα στα κριτήρια είναι και η μέριμνα για την ασφάλεια των λουόμενων, αλλά και η διευκόλυνση των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Είναι υποχρεωτική η παρουσία ναυαγοσώστη και η άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
Προσμετρώνται επίσης, και οι δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και τη σχετική ευαισθητοποίηση του κοινού.

«Τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία» όταν επιλέγουν τους προορισμούς που προτείνουν στους πελάτες τους, ως εγγύηση των υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος» αναφέρεται στην επίσημη σελίδα του ΕΕΠΦ.

Το πρόγραμμα εφαρμόζεται από το 1987 και η γαλάζια σημαία είναι το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνώς οικολογικό σύμβολο ποιότητας στον κόσμο.

Οι βραβευμένες παραλίες της Περιφέρειας Αττικής

Δήμος Μαραθώνος
Μπρεξίζα
Σχινιάς/Καράβι
Δήμος Σπάτων-Αρτέμιδος
Διασταύρωση
Λίμνη

Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας
Αυλάκι
Δήμος Σαρωνικού
Λαγονήσι 1-Grand Beach/ Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 2-Mediterraneo/Grand Resort Lagonissi
Λαγονήσι 3-Κοχύλια/ Grand Resort Lagonissi
Μαύρο Λιθάρι/Eden Beach
Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης
Αστέρας Βουλιαγμένης/Astir Beach Vouliagmenis
Βάρκιζα
Βούλα Α
Βουλιαγμένη

Δήμος Γλυφάδας
Γλυφάδα
Γλυφάδα Α
Γλυφάδα Β

Δήμος Αίγινας
Αγ. Μαρίνα

Δήμος Πόρου
Ασκέλι/Νέα Αίγλη
Δήμος Κυθήρων
Κακιά Λαγκάδα
Καψάλι.

Δείτε εδώ όλες τις ακτές και μαρίνες που πήραν γαλάζια σημαία στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης: To βίντεο του ΕΟΤ με τις μαγευτικές παραλίες, τα ηλιοβασιλέματα και τα τοπία που χάρισε στην Ελλάδα το πρώτο βραβείο, ως ιδανικό τουριστικό προορισμό(βίντεο)

 

Διαβάστε επίσης: Ποιο είναι το κόστος για ένα μπάνιο σε 33 οργανωμένες παραλίες σε όλη την Ελλάδα; Πόσο κοστίζουν οι ξαπλώστρες, οι ομπρέλες και ο καφές