Οι εργαζόμενοι που νιώθουν αδικημένοι από τον εργοδότη ή τον προϊστάμενο, παίρνουν περισσότερες άδειες για «λόγους υγείας»

1520
Οι εργαζόμενοι που νιώθουν αδικημένοι από τους εργοδότες τους παίρνουν περισσότερες άδειες για λόγους υγείας σύμφωνα με μεγάλη βρετανο-σουηδική επιστημονική έρευνα. Η έρευνα έγινε από το Πανεπιστήμιο East Anglia (UEA) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, στην οποία πήραν μέρος 19.493 εργαζόμενοι. 

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο πιο άσχημα νιώθει κάποιος στον εργασιακό του χώρο, τόσο πιο συχνά ζητάει άδεια για λόγους υγείας. Εκτός όμως από τη συχνότητα, παρατηρήθηκε ότι η άδεια που ζητάει διαρκεί και περισσότερες μέρες, με αποτέλεσμα να λείπει περισσότερο χρόνο από τη δουλειά του.
Ο εργαζόμενος νιώθει ότι ο εργοδότης ή ο προϊστάμενός του δεν τον εκτιμά και αισθάνεται πιο ασφαλής εκτός εργασίας.

Οι επιστήμονες απέδωσαν αυτή την κατάσταση στο γεγονός ότι η αδικία στον εργασιακό χώρο αυξάνει το στρες στους εργαζομένους, με αποτέλεσμα να θέλουν να ξεφύγουν από αυτό για να ηρεμήσουν.
Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές οι εργαζόμενοι αρρωσταίνουν πραγματικά λόγω του άγχους.
Η κακή διάθεση σωματοποιείται. Όταν δυσάρεστα συναισθήματα συσσωρεύονται αλλά καταπιέζονται μέσα μας, προσπαθούν να βρουν άλλους τρόπους για να εκφραστούν.
Έτσι, η κακή ενέργεια εκτονώνεται στο σώμα. Παρόλο που νιώθουμε άρρωστοι, συνήθως δεν υπάρχει κάποια οργανική αιτία.
Οι άδειες για λόγους υγείας αυξάνονται και όταν ο εργαζόμενος νιώθει ανασφάλεια για τη θέση του. Φοβάται ότι θα χάσει τη δουλειά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται και το άγχος του.

Όσο πιο άσχημα νιώθει κάποιος στον εργασιακό του χώρο, τόσο πιο συχνά ζητάει άδεια για λόγους υγείας.

Τα συμπεράσματα της έρευνας αφορούν τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
Οι ερευνητές εξήγησαν πόσο σημαντική είναι η δίκαιη μεταχείριση των εργαζομένων και για το συμφέρον της επιχείρησης.
«Τα αποτελέσματα της έρευνάς μας υπογραμμίζουν τη σημαντικότητα της σωστής και δίκαιης μεταχείρισης των εργαζομένων, ώστε να διατηρηθεί το εργατικό δυναμικό υγιές και αποδοτικό στην εργασία του. Έτσι, μειώνονται και οι χαμένες μέρες εργασίας λόγω ασθένειας», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας Dr Constanze Eib.
Το κυριότερο είναι ότι οι εργαζόμενοι είναι πιο αποδοτικοί και η δουλειά δεν γίνεται ένα καθημερινό βασανιστήριο, που δεν λήγει, ούτε καν, στο τέλος της βάρδιας.

Διαβάστε επίσης: Τα χαρακτηριστικά ενός καλού αφεντικού. Γιατί οι κακοί προϊστάμενοι και εργοδότες, βλάπτουν την επιχείρηση