Παγκόσμια κρίση ύπνου; Σε περίπου 100 χώρες οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερο από όσο πρέπει. Ποιοι είναι οι κίνδυνοι

585
Είναι γνωστό ότι η έλλειψη ύπνου δημιουργεί προβλήματα υγείας, όμως σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ακόμη και 1 ώρα λιγότερης ξεκούρασης από το επιθυμητό, έχει σοβαρές επιπτώσεις.

Οι ερευνητές, για να διαπιστώσουν πόσο οι εξωτερικοί παράγοντες επηρεάζουν την ψυχολογία και κατ’επέκταση τον ύπνο, ανέλυσαν δεδομένα 6.000 ατόμων άνω των 15 ετών, από 100 χώρες.
Τα αποτελέσματα έδειξαν, ότι παγκοσμίως ο μέσος όρος ύπνου φτάνει τις 7 ώρες και 24 λεπτά, με εξαίρεση μερικές χώρες όπως η Ιαπωνία, η Σιγκαπούρη και η Ολλανδία που ξεπερνούν τις 8 ώρες.
Ο 1 στους 3 Αμερικάνους κοιμάται λιγότερο από 7 ώρες και παγκοσμίως οι γυναίκες ξεκουράζονται περίπου 30 λεπτά περισσότερο από τους άντρες.
Επιπλέον, φάνηκε ότι όσοι εκτίθενται καθημερινά στο φως του ήλιου, κοιμούνται ευκολότερα και ο ύπνος τους είναι ποιοτικότερος, σε σχέση με όσους δεν έρχονται σε επαφή με το ηλιακό φως.

Οι ερευνητές εξηγούν, ότι το βράδυ όταν ξαπλώνουμε για ύπνο, ανάλογα με την ηλικία, το άγχος εμποδίζει την ξεκούραση. Δηλαδή οι ενήλικες με υποχρεώσεις απασχολούν το μυαλό τους με προβλήματα της καθημερινότητας και καθυστερούν να κοιμηθούν.
Σε δημοσίευσή τους σε επιστημονικό περιοδικό οι ερευνητές έγραψαν «πιστεύουμε ότι οι κοινωνικές πιέσεις της καθημερινότητας αποδυναμώνουν τις βιολογικές ανάγκες το βράδυ, με αποτέλεσμα να καθυστερεί ένας άνθρωπος να κοιμηθεί ή ακόμα και να μειώνει την ώρα που ξεκουράζεται».

Ακόμη και η έλλειψη 1 ώρας βραδινής ξεκούρασης, δηλαδή 7 αντί για 8 ώρες, έχει σημαντικούς κινδύνους.
Πέρα του ότι έχει επιπτώσεις στη γνωστική λειτουργία του εγκεφάλου, μακροπρόθεσμα σχετίζεται και με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Η συστηματική ελλιπής ξεκούραση, αυξάνει τον κίνδυνο για εμφάνιση παχυσαρκίας, διαβήτη, υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Διαβάστε επίσης: Η έλλειψη ύπνου καθημερινά και συστηματικά αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο κατάθλιψης (έρευνα)