Πως να προφυλαχτείτε από τις καλοκαιρινές ωτίτιδες. Σε ποιες περιπτώσεις χρειάζεται να επισκεφτείτε το γιατρό

822
Τα μπάνια στις θάλασσες και στις πισίνες το καλοκαίρι, συνοδεύονται από βουτιές και μακροβούτια. Αυτό πολλές φορές έχει ως αποτέλεσμα να βουλώνουν και να πονάνε τα αυτιά.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η ιδιαίτερη ανατομία του αυτιού το καθιστά ένα από τα πιο ευάλωτα όργανα τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η πιο συχνή φλεγμονή αυτήν την περίοδο είναι η εξωτερική ωτίτιδα. Πρόκειται για φλεγμονή του έξω ακουστικού πόρου με οίδημα, ωτόρροια, ερυθρότητα, έντονο πόνο και αίσθημα κνησμού.

Με τη βοήθεια του νερού τα μικρόβια και οι μύκητες αναπτύσσονται πιο εύκολα στον έξω ακουστικό πόρο, προκαλώντας φλεγμονή με οίδημα, έκκριση υγρού, ερυθρότητα, έντονο πόνο και αίσθημα κνησμού. Επιπλέον, η αυξημένη εφίδρωση λόγω ζέστης έχει ως αποτέλεσμα το δέρμα του έξω ακουστικού πόρου του αυτιού να βρέχεται αρκετά. Η υγρασία αυτή δημιουργεί ευνοϊκό περιβάλλον, είτε για ανάπτυξη μυκήτων είτε μικροβίων στον έξω ακουστικό πόρο.

Κάποιος που έχει λιπαρό δέρμα, παράγει πολύ κερί και γεμίζει το αυτί. Το κερί πρέπει να καθαριστεί από ωτορινολαρυγγολόγο πριν ξεκινήσουν τα πρώτα μπάνια για το καλοκαίρι. Με τις βουτιές στο νερό, το κερί φουσκώνει, αρχίζει να πιέζει την περιοχή του αυτιού και να ενοχλεί.

Αμέσως ξεκινάει φαγούρα, πόνος, βουητό, ακόμη και ήπια ζαλάδα, ενώ μπορούν να βουλώσουν και τα αυτιά σε ορισμένες περιπτώσεις. Έτσι, με τις πρώτες ενοχλήσεις ο παθών ξεκινάει να πειράζει το αυτί του, είτε με δάχτυλο, είτε με μπατονέτες ή οποιοδήποτε άλλο σχετικά αιχμηρό αντικείμενο και εμφανίζεται εξωτερική ωτίτιδα.

Πώς επηρεάζουν οι βουτιές στα βαθιά
Αρκετές φορές οι βουτιές στα βαθιά δε μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί πρόβλημα στα αυτιά ή στους παραρρινίους κόλπους (τα ιγμόρεια και τους μετωπιαίους κόλπους). Αυτό γίνεται μόνο αν υπάρχει κάποιος εσωτερικός ερεθισμός, αν έχουμε μπούκωμα ή απλά λόγω ανατομικής κατασκευής.

Σε κάθε περίπτωση δεν αγνοούμε τον πόνο. Είναι το «μήνυμα» του οργανισμού ότι κάτι δεν πάει καλά. Ο γιατρός θα καθαρίσει τον έξω ακουστικό πόρο από το υγρό και πιθανώς θα λάβει δείγμα για καλλιέργεια, η οποία θα αποκαλύψει την αιτία της φλεγμονής. Στη συνέχεια θα χορηγήσει την κατάλληλη αγωγή, που μπορεί να περιλαμβάνει αντισηπτικές, αντιβιοτικές ή αντιμυκητιασικές σταγόνες ή και αντιβιοτικό φάρμακο από το στόμα, αν κριθεί απαραίτητο.

Πώς θα προλάβουμε την ωτίτιδα

#1 Καθαρισμός των αυτιών ήδη από το Μάιο, για να αποφευχθούν επιμολύνσεις στο αυτί

#2 Όσοι βουτάνε σε βαθιά νερά, κάνουν καταδύσεις και υποβρύχιο ψάρεμα, είναι απαραίτητη μια πιο εξειδικευμένη εξέταση. Ο γιατρός πρέπει να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στο ρινικό διάφραγμα

#3 Αποφύγετε το ξύσιμο των αυτιών ή οποιοδήποτε τραυματισμό τους

#4 Με το καθημερινό λούσιμο ή κολύμπι, πρέπει να ρίχνετε λίγοπ άσπρο οινόπνευμα στα αυτιά για να παραμένουν προστατευμένα και να απορροφούν την υγρασία

#5 Κατά το λούσιμο, δεν πρέπει να βρέχεται πολύ το αυτί. Κινδυνεύει να διαταράξει το pH και να κάνει φλεγμονές

#6 Στο κολύμπι, χρησιμοποιείστε σκουφάκι θαλάσσης ή ειδικές ωτοασπίδες για να αποφύγετε τους τραυματισμούς

#7 Αποφύγετε τις έντονες εναλλαγές θερμοκρασίας και το μεγάλο ψύχος, ειδικά από το κλιματιστικό. Μπορούν να βοηθήσουν στην εξέλιξη μιας φλεγμονής

#8 Αποφύγετε το κολύμπι σε θάλασσες που δεν είναι αρκετά καθαρά τα νερά

#9 Μετά το μπάνιο σκουπίστε καλά τα αυτιά και αποφύγετε τη χρήση μπατονέτας, καθώς μπορεί να προκληθεί τραυματισμός

#10 Μην βάζετε σταγόνες με λάδι μέσα στο αυτί. Αν η ενόχληση προέρχεται από τη φουσκωμένη κυψελίδα, το λάδι θα τη φουσκώσει ακόμη περισσότερο και θα αυξηθεί η ενόχληση στο αυτί.

Ακόμη κι αν τηρήσετε τα παραπάνω και πάλι βουλώσει το αυτί, αποφύγετε τις επόμενες ημέρες να βουτήξετε το κεφάλι σας στο νερό για να μην επιδεινωθεί η κατάσταση. Μόλις ξαναμπείτε στο νερό, καλό θα είναι να προστατεύσετε το αυτί με ένα βαμβάκι που θα έχετε εμποτίσει με βαζελίνη. Έτσι, δεν επιτρέπετε στο νερό να μπει μέσα στο αυτί.

Η ιγμορίτιδα είναι κι αυτό ένα συχνό πρόβλημα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Συνήθως οφείλεται σε μόλυνση από μολυσμένα νερά, σε καταδύσεις με ανοιχτή μύτη και σε εκτεταμένη έκθεση στον κρύο αέρα των κλιματιστικών.
Αν έχετε μπούκωμα, συνάχι, πονοκέφαλο, πυώδεις εκκρίσεις, βήχα και διαταραχές στην όσφρηση, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε ιγμορίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε σε γιατρό για να σας χορηγήσει την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή.

Διαβάστε επίσης: Σε ποιες περιπτώσεις δεν πρέπει να βουτήξετε στη θάλασσα. Διαβάστε συμβουλές που σώζουν ζωές

 

 

Διαβάστε επίσης: Θαλασσινό νερό. Δε φαντάζεστε πόσες ασθένειες ή παθήσεις θεραπεύει με την κολύμβηση. Κάνει ακόμη και απολέπιση