Πώς τα ψυχολογικά προβλήματα επηρεάζουν άμεσα το σώμα μας. Ποια είναι τα συμπτώματα

17316
Τα συναισθήματα, επηρεάζουν σημαντικά τη λειτουργία όλου του οργανισμού, καθώς υπάρχει αλληλεπίδραση ανάμεσα στο σώμα και τη ψυχή.

Η καλή διάθεση δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αντιστέκεται πιο εύκολα ο οργανισμός στις λοιμώξεις και τις ασθένειες.
Όταν όμως, η ψυχή δεν είναι καλά, αργά ή γρήγορα θα εμφανιστούν προβλήματα και στο σώμα.
Συνήθως, επηρεάζεται το καρδιαγγειακό σύστημα με ταχυκαρδίες, φτερουγίσματα και τσιμπήματα, αλλά και το αναπνευστικό με γρήγορες αναπνοές, δύσπνοια ή ακόμη και άσθμα.
Τα ψυχοσωματικά επίσης, ευθύνονται και για προβλήματα στο στομάχι όπως καούρες, σφίξιμο, σπαστικές κολίτιδες, γαστροφαγική παλινδρόμηση και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Η κακή διάθεση μπορεί να προκαλέσει διατροφικές διαταραχές, όπως ανορεξία, αυξημένη όρεξη και βουλιμία.
Σε πολλές περιπτώσεις τα ψυχοσωματικά συμπτώματα προσβάλλουν και το δέρμα με την εμφάνιση εκζεμάτων, τριχόπτωσης, τριχοφάγο, ψωρίαση και λεύκη.
Υπάρχει πιθανότητα να  εκδηλωθούν προβλήματα στον ύπνο και τη σεξουαλική λειτουργία, όπως δυσκολία στύσης και ανοργασμικότητα.
Η οσφυαλγία, το σύνδρομο χρόνιας κοπώσεως, η συχνουρία, ο πονοκέφαλος, οι ζαλάδες, η ναυτία, η έντονη εφίδρωση και η ξηροστομία είναι ακόμη μερικά συμπτώματα που πιθανότατα εκφράζουν ψυχικές διαταραχές.
Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα παρόλο που μοιάζουν με σημάδια κάποιας ασθένειας, δεν προκαλούνται από κάποια οργανική αιτία.

Πρόκειται για συμπτώματα που δημιουργούνται από δυσάρεστα συναισθήματα που καταπιέζονται και δεν εκφράζονται. Η ενέργεια εκτονώνεται στο σώμα.
Ουσιαστικά, είναι η σωματοποίηση της αρνητικής διάθεσης.
Το σώμα προσπαθεί να υπενθυμίσει στη ψυχή ότι πρέπει να ηρεμήσει.
Τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως στο σημείο που υπάρχει μεγαλύτερη ευαισθησία.

Τα σωματικά συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως λόγω του αυξημένου άγχους.
Όταν υπάρχει μια κατάσταση που προκαλεί άγχος, το νευρικό σύστημα ενεργοποιείται και το σώμα εκκρίνει αδρεναλίνη και κορτιζόλη για αντιμετωπίσει τον επικείμενο κίνδυνο.
Οι καρδιακοί παλμοί και η αρτηριακή πίεση αυξάνονται, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και να απορρυθμίζονται και άλλες λειτουργίες του οργανισμού.
Σε πολλές περιπτώσεις, είναι εσωτερικευμένο υποσυνείδητο άγχος, δηλαδή δεν γίνεται αντιληπτό και ο ασθενής δεν νιώθει αγχωμένος.
Το σώμα του όμως, δείχνει το αντίθετο.
Δυσάρεστα γεγονότα, όπως η απώλεια αγαπημένου προσώπου μπορούν επίσης, να οδηγήσουν σε προβλήματα που εκδηλώνονται σωματικά.
Σύμφωνα με έρευνα της Σχολής Υγείας στη Βαλτιμόρη, όσοι έχασαν κοντινό τους πρόσωπο από αυτοκτονία, είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν κατά την πρώτη πενταετία μετά την απώλεια, καρκίνο, κίρρωση ήπατος, κήλη δίσκου σπονδυλικής στήλης, διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, κατάχρηση αλκοόλ και χρόνια αναπνευστικά προβλήματα.

Οι γιατροί συμβουλεύουν ότι όταν εμφανιστούν τέτοιου είδους συμπτώματα, πρέπει να γίνουν εξετάσεις για να επιβεβαιωθεί ότι δεν οφείλονται σε κάποιο οργανικό πρόβλημα. Στη συνέχεια γίνεται θεραπεία ανάλογα με το πρόβλημα που έχει προκληθεί.
Ο ασθενής όμως, πρέπει να απευθυνθεί και σε κάποιο ψυχολόγο, ώστε να αντιμετωπιστεί η πηγή του προβλήματος, γιατί διαφορετικά υπάρχει πιθανότητα να επανεμφανιστούν.

Διαβάστε επίσης: Το ακατάστατο γραφείο είναι ένδειξη ευφυΐας. Οι «ανακατωσούρες» είναι πιο δημιουργικοί. Οι τακτικοί πιο γενναιόδωροι