Πόσο βρώμικα είναι τα χρήματα; Βρέθηκαν 3000 διαφορετικά βακτήρια, DNA ζώων, μέχρι και ίχνη ναρκωτικών

2164

Τα χρήματα περνάνε από χέρι σε χέρι. Όπως είναι λογικό πάνω τους προσκολλούνται χιλιάδες βακτήρια, τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται στα χέρια των πολιτών. 

Αυτό απέδειξε και έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν χαρτονομίσματα του ενός δολαρίου από την τράπεζα της Νέας Υόρκης. Ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε ότι κάθε δολάριο είχε τουλάχιστον 3 χιλιάδες διαφορετικούς τύπους βακτηρίων στην επιφάνειά τους.
Ανάμεσα στα βακτήρια που εντοπίστηκαν ήταν αυτά που ευθύνονται για την ακμή και άλλα δερματικά προβλήματα.
Οι ερευνητές βρήκαν επίσης, κολπικά βακτήρια, στοματικά μικρόβια και DNA από διάφορα ζώα, αλλά και ιούς.
Βρήκαν DNA αλόγου, σκύλου, ακόμη και λευκού ρινόκερου.
Τα χαρτονομίσματα είχαν προσελκύσει επίσης, βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, όπως ο σταφυλόκοκκος, αλλά και βακτήρια που συνδέονται με την πνευμονία, την τροφική δηλητηρίαση και διάφορες λοιμώξεις.
Ο σταφυλόκοκκος βρέθηκε στο 80% των χαρτονομισμάτων και είναι υπεύθυνος για σοβαρές για την υγεία λοιμώξεις.
Εντοπίστηκαν και ίχνη του βακτηρίου του άνθρακα, μιας λοιμώδους νόσου, στην οποία εμφανίζονται μικρές φουσκάλες στο μολυσμένο σημείο και γύρω του το δέρμα πρήζεται και μετατρέπεται σε μια μαύρη πληγή.
Παρ’ όλα αυτά, η ποσότητα που εντοπίστηκε ήταν πολύ μικρή, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει φόβος να κολλήσουν οι πολίτες.
Σε άλλη αμερικανική έρευνα, διαπιστώθηκε ότι το 80% των χαρτονομισμάτων είχαν ίχνη κοκαΐνης.
Άλλα ναρκωτικά, όπως η μορφίνη, η ηρωίνη, η μεθαμφεταμίνη και η αμφεταμίνη, μπορούν επίσης να βρεθούν σε χαρτονομίσματα, αν και λιγότερο συχνά από την κοκαΐνη.

Τα νομίσματα επίσης, είναι λιγότερα φιλικά προς τα μικρόβια.

Επιστήμονες λένε ότι η ποσότητα των βακτηρίων που υπάρχει στα χαρτονομίσματα αντιστοιχεί σε αυτή που υπάρχει στη σόλα των παπουτσιών και στο καπάκι της τουαλέτας.
«Πολλοί άνθρωποι δεν πλένουν τα χέρια τους και μετά πηγαίνουν να φάνε, ενώ τα χρήματα πηγαίνουν από χέρι σε χέρι. Αλλά πραγματικά δεν ξέρουμε ποιος τα είχε πιάσει πριν» είπε η μικροβιολόγος Susan Whittier από το Πανεπιστήμιο Columbia στην Αμερική.

Έχουν βρεθεί επίσης, παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως ο Escherichia coli (E. coli) που μπορεί να προκαλέσει διάρροια ή ακόμη και νεφρική ανεπάρκεια, salmonella και το μικρόβιο Pseudonomnas aeruoginosa, που προκαλεί λοιμώξεις του ουροποιητικού και του αναπνευστικού συστήματος.
Τα χρήματα που περνάνε από τα χέρια ανθρώπων που δουλεύουν σε σουπερμάρκετ και σε λαϊκή αγορά, άλλα και εργαζομένων σε νοσοκομειακούς χώρους, έχουν υψηλότερο αριθμό βακτηρίων.

Παρ’ όλα αυτά, η ύπαρξη των μικροβίων δεν σημαίνει ότι απαραίτητα θα αρρωστήσουν τους πολίτες.
«Ορισμένα από αυτά τα παθογόνα επιβιώνουν για μήνες. Πολλά από αυτά είναι ακίνδυνα, αλλά υπάρχουν και άλλα που μπορεί να μολύνουν» εξήγησε η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Michigan Emily Martin.
Tο θετικό είναι ότι τα χαρτονομίσματα παρόλο που προσελκύουν μικρόβια, δεν έχουν την κατάλληλη θερμοκρασία και υγρασία για να αναπτυχθούν και να πολλαπλασιαστούν τα βακτήρια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αμερικανικά δολάρια προσελκύουν περισσότερα μικρόβια σε σύγκριση με τα υπόλοιπα χαρτονομίσματα, καθώς φτιάχνονται από 75% βαμβάκι και 25% λινό και έτσι έχουν μεγάλη απορροφητικότητα.
Τα νομίσματα επίσης, είναι λιγότερα φιλικά προς τα μικρόβια.
Οι ειδικοί προτείνουν στους πολίτες να πλένουν τα χέρια τους, όταν έρχονται σε επαφή με τα χρήματα και  και γενικότερα να μην βάζουν τα χέρια τους στο στόμα και σε ανοιχτές πληγές.

Διαβάστε επίσης: «Τα χρήματα δε φέρνουν την ευτυχία». Γιατί ακόμη και άτομα σε υψηλές θέσεις είναι δυστυχισμένα

 

Διαβάστε επίσης: Οι 10 πιο πλούσιοι ηθοποιοί στον κόσμο για το 2018. Δε φαντάζεστε ποιος είναι πρώτος σε εισπράξεις