«Στην καρδιά δεν αρέσει το αλάτι». Τι λένε οι επιστήμονες για την σωστή κατανάλωση του αλατιού και τους κινδύνους που κρύβει

1742

«Στην καρδιά δεν αρέσει το αλάτι. Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής» ανέφερε ο Pekka Jousilahti, επικεφαλής της έρευνας του φιλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Πρόνοιας στο Ελσίνκι.
Η έρευνα διήρκεσε 12 χρόνια, κατά τα οποία παρακολουθούνταν η ημερήσια κατανάλωση αλατιού, 4.630 ενηλίκων.
Το 20% των συμμετεχόντων, ημερησίως κατανάλωναν 13,7 γραμμάρια αλατιού, ενώ οι ειδικοί ορίζουν την ημερήσια επιτρεπόμενη ποσότητα σε 6 γραμμάρια.
Δηλαδή κατανάλωναν περισσότερο από τη διπλάσια επιτρεπόμενη ποσότητα και είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες καρδιακής προσβολής, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν αλάτι με μέτρο.
Είναι ήδη γνωστό πως το αλάτι αυξάνει την αρτηριακή πίεση, όμως η έρευνα απέδειξε ότι η βλάβη που προκαλείται στην καρδιά είναι άμεση.

Σουηδική μελέτη, συσχετίζει την κατανάλωση αλατιού και με την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι το μισό κουταλάκι του γλυκού (περίπου 2,5 γραμμάρια αλάτι) αυξάνει κατά 43% τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και το 1,5 κουταλάκι του γλυκού, κατά 58%. Το αλάτι επηρεάζει την αντοχή του οργανισμού σε ινσουλίνη, γι’ αυτό και ευνοεί την εμφάνιση διαβήτη.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα του αλατιού στην υγεία

Το χλωριούχο νάτριο(αλάτι) και το κάλιο, είναι ηλεκτρολύτες απαραίτητοι για τη ρύθμιση του Ph στον οργανισμό.
Το αλάτι συμβάλλει στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών στα κύτταρα και παράλληλα έχει αποδειχθεί, ότι βελτιώνει τη διάθεση.
Οι επιστήμονες διευκρινίζουν, πως το αλάτι δεν παχαίνει, δηλαδή δεν προσθέτει θερμίδες.
Η αύξηση του βάρους, σχετίζεται με την κατακράτηση υγρών, που προκαλεί φούσκωμα.
Σύμφωνα με Αυστραλούς ερευνητές, μόλις το αλάτι μπει στα αγγεία, προκαλεί δυσκαμψία που διαταράσσει τη ροή του αίματος.
Συνδέεται επίσης με την εμφάνιση οστεοπόρωσης, άσθματος, αλλά και παχυσαρκίας.
Έτσι, οι ειδικοί συστήνουν τον περιορισμό του αλατιού στο φαγητό, ώστε να εξισορροπηθεί η αρτηριακή πίεση και οι υπόλοιπες παθήσεις που προκαλούνται ή επιδεινώνονται εξαιτίας του.

Διαβάστε επίσης: Το πολύ αλάτι φέρνει πείνα και όχι δίψα. Προκαλεί κατακράτηση λένε οι επιστήμονες