Το πανάκι καθαρισμού συγκεντρώνει βακτήρια και παρόλο που φαίνεται καθαρό, δεν είναι. Απλοί τρόποι για να το καθαρίσετε αποτελεσματικά

1707

Η κουζίνα συγκεντρώνει πολλά μικρόβια, καθώς καθημερινά χρησιμοποιείται για μαγείρεμα, πλύσιμο και άλλες δουλειές.

Το πανάκι καθαρισμού, σύμφωνα με έρευνες, είναι από τα πιο μολυσμένα αντικείμενα μέσα στο σπίτι.
Χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό επιφανειών όπως το τραπέζι, ο πάγκος, ο νεροχύτης, ακόμη και το πάτωμα αν έχει πέσει νερό ή κάποιο τρόφιμο και χρειαστεί σκούπισμα.
Επειδή με ένα ξέπλυμα, δείχνει καθαρό, πολλοί πιστεύουν ότι η χρήση του είναι ασφαλής.
Οι ειδικοί εξηγούν, ότι δεν είναι καθαρό παρόλο που σπάνια φαίνεται βρώμικο.
Τα βακτήρια βρίσκονται και αναπτύσσονται πάνω στο πανάκι καθαρισμού και κατά συνέπεια μεταφέρονται σε όλες τις επιφάνειες που περνάμε για να καθαρίσουμε.
Με αυτό τον τρόπο, δεν είναι απίθανο βακτήρια να μεταφερθούν από τον πάγκο στα τρόφιμα και στη συνέχεια στο πιάτο μας.
Γι’ αυτό, χρειάζεται ιδιαίτερη σχολαστικότητα και προσοχή στην απολύμανση, πριν από κάθε χρήση.
Οι ασφαλέστεροι τρόποι να απολυμάνετε με φυσικά υλικά το πανάκι καθαρισμού για να το χρησιμοποιήσετε ξανά, είναι με λεμόνι και ξύδι, με μαγειρική σόδα ή αφήνοντάς το για ελάχιστα δευτερόλεπτα στο φούρνο μικροκυμάτων.

Λεμόνι και ξύδι
Το λεμόνι έχει στυπτικές, λευκαντικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες. Το ξύδι καταπολεμά τις δυσάρεστες οσμές και διώχνει τους μύκητες.
Ο συνδυασμός των 2 υλικών, πετυχαίνει την απολύμανσή του, ώστε να ξαναχρησιμοποιηθεί.
Φτιάξτε ένα διάλυμα με νερό, λεμόνι και ξύδι και αφήστε το πανάκι καθαρισμού να γεμίσει με το υγρό.
Αφαιρέστε μετά από λίγες ώρες το διάλυμα, με ζεστό νερό και στεγνώστε το πανάκι.
Μικροκύματα
Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι αποτελεσματική λύση για τον καθαρισμό του πανιού.
Η θερμότητα από τα μικροκύματα σκοτώνει τα βακτήρια και αποστειρώνει.
Ακόμη καλύτερη αποτέλεσμα θα έχετε αν τρίψετε πρώτα το πανάκι με ξύδι.
Στη συνέχεια, βάλτε το στο φούρνο και αφήστε για 15 δευτερόλεπτα.
Μαγειρική σόδα
Η μαγειρική σόδα διαλυμένη μέσα σε ζεστό νερό, έχει όμοιες ιδιότητες με το διάλυμα από ξύδι και λεμόνι.
Αρκεί να προσθέσετε 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα σε νερό και να βουτήξετε μέσα το πανάκι καθαρισμού. Αφήστε το για μερικά λεπτά και ξεπλύνετε.

Διαβάστε επίσης: Κάθε πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας; Τα λάθη που κάνουμε με αποτέλεσμα τα αντιβιοτικά να γίνονται ανθεκτικότερα

 

 

Διαβάστε επίσης: Ποιες δουλειές σπιτιού πρέπει να γίνονται καθημερινά και ποιες μια φορά την εβδομάδα, για να είναι το σπίτι πάντα καθαρό