Βότανα, τα φάρμακα της φύσης. Οι θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες των βοτάνων

1279
Τα γενόσημα φάρμακα είναι τα αντίγραφα των πρωτότυπων φαρμάκων και περιέχουν την ίδια δραστική ουσία με αυτά, αλλά διαφορετικά έκδοχα. Τα γενόσημα φάρμακα δεν καλύπτονται από δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, όπως τα πρωτότυπα. Έτσι, το κόστος τους είναι χαμηλότερο.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τα γενόσημα, το 64% των ερωτηθέντων απάντησε ότι τα θεωρεί επικίνδυνα, αγνοώντας ότι ελέγχονται από τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων, όπως και τα πρωτότυπα. Για εκείνους που διατηρούν ακόμα τις αμφιβολίες τους για τα γενόσημα φάρμακα, υπάρχουν και τα ξεχασμένα γενόσημα της γιαγιάς, δηλαδή τα βότανα.

Τα βότανα βρίσκονται σε αφθονία στην ελληνική γη και χρησιμοποιούνταν από την αρχαιότητα, για να θεραπεύουν, αλλά και να προλαμβάνουν παθήσεις. Μεγάλο ποσοστό των φαρμάκων, βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που είχαν καθημερινή επαφή με τη φύση, χρησιμοποιούσαν τα βότανα για την πρωτοβάθμια περίθαλψή τους.
Σήμερα, οι άνθρωποι της πόλης έχουν ξεχάσει το λεγόμενο φαρμακείο της φύσης και χρησιμοποιούν κυρίως χημικά σκευάσματα.

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία, που είχαν καθημερινή επαφή με τη φύση, χρησιμοποιούσαν τα βότανα για την πρωτοβάθμια περίθαλψή τους.

Τα πιο γνωστά βότανα που έχουν θεραπευτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες είναι:

Δίκταμο
Καταπραΰνει τους πόνους του στομαχιού και των εντέρων. Λέγεται ότι βοηθάει τις γυναίκες να γεννούν πιο εύκολα. Είναι επίσης διουρητικό.

Ρίγανη
Πολύ καλό φάρμακο για το στομάχι. Έχει χωνευτικές ιδιότητες και ανακουφίζει από τον τυμπανισμό.

Χαμομήλι
Είναι ιδανικό για ερεθισμένο στομάχι, δυσπεψία, ενώ καταπραΰνει και τους κολικούς. Χρησιμοποιείται ως αντισηπτικό, κυρίως για τα μάτια και τα γεννητικά όργανα. Σε πόσιμη μορφή, βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Λουΐζα
Καταπραΰνει τις στομαχικές ανωμαλίες, καταπολεμά την αϋπνία και ενισχύει τις δίαιτες αδυνατίσματος. Διώχνει τον πονοκέφαλο, και  τους πόνους των ρευματισμών.

Φασκόμηλο
Ανακουφίζει από τον βήχα και το κρυολόγημα και βοηθά την κυκλοφορία του αίματος.

Δάφνη
Η τριμμένη δάφνη λειτουργεί σαν αιμοστατικό. Ελαττώνει την τριχόπτωση και δυναμώνει τα μαλλιά. Αρωματίζει τα φαγητά.

Πιπερόριζα
Το γνωστό τζίντζερ, που χρησιμοποιείται πολύ από τους Κινέζους, καταπολεμά τους πόνους περιόδου και την ημικρανία.

Εχινάκεια
Πίνεται σαν αφέψημα και καταπολεμά το κρυολόγημα.

Τα βότανα και οι θεραπευτικές τους ιδιότητες είναι ατελείωτα. Η φύση τα παρέχει απλόχερα, χωρίς ιδιαίτερο κόστος και μας βγάζει από το δίλημμα γενόσημα ή πρωτότυπα φάρμακα.

Διαβάστε επίσης: Βαλσαμόχορτο. Το βότανο που θεραπεύει πολλές ασθένειες και μειώνει το άγχος. Τι πρέπει όμως να προσέχετε