Πόσο πληρώνονται οι εκπαιδευτικοί σε όλο τον κόσμο; Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

4000
Στις 10 χώρες με τους πιο κακοπληρωμένους εκπαιδευτικούς ανήκει η Ελλάδα, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΑΣΑ).

Συγκεκριμένα, η χώρα μας καταλαμβάνει την έκτη θέση από το τέλος με τις υψηλότερες ετήσιες αποδοχές για δασκάλους και καθηγητές να μην υπερβαίνουν τα 35 χιλιάδες δολάρια, κάτι που αντιστοιχεί σε σε λιγότερα από 28 χιλιάδες ευρώ.

Στην κορυφή της λίστα με τους καλύτερα αμειβόμενους εκπαιδευτικούς βρίσκεται το Λουξεμβούργου, καθώς η ετήσια πληρωμή τους φτάνει τα 122 χιλιάδες δολάρια για τους δασκάλους δημοτικών και τα 138 χιλιάδες δολάρια για τους καθηγητές γυμνασίων και λυκείων. Μάλιστα, οι ανειδίκευτοι εκπαιδευτικοί στο Λουξεμβούργο που ξεκινούν τώρα την καριέρα τους, παίρνουν σχεδόν τα διπλάσια χρήματα από αυτά που παίρνουν εκπαιδευτικοί που έχουν φτάσει τις ύψιστες ετήσιες αποδοχές.

Οι μισθοί δασκάλων Δημοτικού (ΟΑΣΑ)

Στη δεκάδα των χωρών με τις υψηλότερες πληρωμές δασκάλων Δημοτικού στον κόσμο μετά το Λουξεμβούργο, είναι η Ελβετία, η Κορέα, η Γερμανία, η Αμερική, η Αυστρία, ο Καναδάς, η Ιρλανδία και η Ιαπωνία και στη δέκατη θέση βρίσκεται η Πορτογαλία. Για τους καθηγητές Γυμνασίου και Λυκείου, είναι περίπου οι ίδιες χώρες με τη διαφορά ότι συμπεριλαμβάνεται και η Ολλανδία.
Παρόλο που η Κορέα δεν βρίσκεται στην πρώτη θέση, ξεχωρίζει λόγω της τρομερής αύξησης των αποδοχών με την πάροδο του χρόνου. Η ετήσια πληρωμή τους ξεκινά από τα 27 χιλιάδες δολάρια και σχεδόν τριπλασιάζονται, φτάνοντας τα 78 χιλιάδες δολάρια μετά από χρόνια.

Οι μισθοί καθηγητών γυμνασίων – λυκείων (ΟΑΣΑ)

Στο άλλο άκρο με τους λιγότερο ευνοημένους εκπαιδευτικούς βρίσκεται η Σλοβακία, με τις μέγιστες αποδοχές για δασκάλους και καθηγητές να μην ξεπερνούν τις 19 χιλιάδες δολάρια.
Στη λίστα με τους κακοπληρωμένους δασκάλους ακολουθούν η Τσεχία, η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Τουρκία, η Ελλάδα, το Μεξικό, η Χιλή, η Ιταλία και η Νέα Ζηλανδία. Στη λίστα με τους κακοπληρωμένους καθηγητές Γυμνασίου και Λυκείου προστίθεται και η Σλοβενία.

Οι μισθοί δασκάλων με βάση το φύλο (ΟΑΣΑ)

Το Λουξεμβούργο δεν κατέχει όμως, μόνο την πρώτη θέση για τους πιο καλοπληρωμένους εκπαιδευτικούς, αλλά είναι και η μοναδική χώρα που ο μισθός είναι ίδιος τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες εκπαιδευτικούς.
Στην Ελλάδα, οι γυναίκες φαίνεται να κερδίζουν από 1.000 έως 3.000 δολάρια λιγότερα ετησίως σε σχέση με τους άντρες συναδέλφους τους. Δεν ισχύει όμως, το ίδιο για άλλες χώρες όπως η Αυστρία που παρότι οι αμοιβές είναι υψηλές υπάρχει μεγάλο μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Οι μισθοί καθηγητών γυμνασίων – λυκείων με βάση το φύλο (ΟΑΣΑ)