Νέα έρευνα αποκαλύπτει πόσο σχετίζεται η φωνή με τον χαρακτήρα. Γιατί μιλάμε σιγότερα όταν θέλουμε να γοητεύσουμε

7768

Όλοι κάποια στιγμή έχουμε γοητευτεί από τη φωνή ενός ανθρώπου. Τι μπορεί, όμως, να αποκαλύψει στην πραγματικότητα η φωνή μας για τον χαρακτήρα μας;

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα υπό την επίβλεψη του Πανεπιστημίου του Göttingen έδειξε ότι οι άνθρωποι φαίνεται πως εκφράζουν τουλάχιστον κάποιες από τις πτυχές της προσωπικότητάς τους μέσω της φωνής τους.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο χαμηλότερος τόνος φωνής σχετίζεται με άτομα που είναι πιο κυριαρχικά, εξωστρεφή και με μεγαλύτερη κοινωνική σεξουαλικότητα (ενδιαφέρονται περισσότερο για το περιστατικό σεξ). Σημειώνεται ότι τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Journal of Research in Personality αφορούσαν τόσο άνδρες όσο και γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα περισσότερων από 2.000 συμμετεχόντων και περιέλαβαν πληροφορίες από τέσσερις διαφορετικές χώρες, οι οποίες αξιολογήθηκαν μέσω προγράμματος σε υπολογιστή. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε ένα αντικειμενικό ψηφιακό εργαλείο μέτρησης της χροιάς της φωνής σε μελέτη τέτοιου είδους, αντί για υποκειμενικές αξιολογήσεις του πόσο «υψηλή» ή «χαμηλή» μπορεί να ακούγεται μια φωνή.

Οι ερευνητές μέτρησαν την «κοινωνική σεξουαλικότητα» συγκεντρώνοντας απαντήσεις σχετικά με τη σεξουαλική συμπεριφορά, διάθεση και επιθυμία. Συγκέντρωσαν, επίσης, δεδομένα για την κυριαρχία και άλλα χαρακτηριστικών της προσωπικότητας όπως η νευρωτισμός, η εξωστρέφεια, η ανεκτικότητα σε νέες εμπειρίες, η συγκαταβατικότητα και η συνείδηση.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι άνθρωποι με πιο βαριές φωνές ήταν πιο κυριαρχικοί, εξωστρεφείς και με υψηλότερη κοινωνική σεξουαλικότητα. Ωστόσο, η σχέση ανάμεσα στη χροιά της φωνής και τα άλλα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ήταν λιγότερο σαφής, πιθανότατα επειδή αυτά δεν εκφράζονται στον τόνο της φωνής. Οι επιστήμονες δεν βρήκαν κάποια διαφορά ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.

«Η φωνή των ανθρώπων μπορεί να προξενήσει τεράστια και άμεση εντύπωση σε έναν άλλον. Ακόμα κι αν απλώς ακούμε τη φωνή κάποιου χωρίς οπτικά στοιχεία, καταλαβαίνουμε σχεδόν άμεσα ότι μιλάμε σε έναν άνδρα, μια γυναίκα, ένα παιδί ή ένα ηλικιωμένο άτομο. Μπορούμε, επίσης, να καταλάβουμε αν το άτομο αυτό δείχνει ενδιαφέρον, είναι φιλικό, λυπημένο, εκνευρισμένο ή αν έχει ελκυστική φωνή. Επίσης, ξεκινάμε να κάνουμε υποθέσεις σχετικά με την αξιοπιστία και την κυριαρχικότητά του», αναφέρει η Δρ. Julia Stern από το Πανεπιστήμιο του Göttingen.

Τα συμπεράσματα αυτά οδήγησσαν την Δρ. Stern να αναρωτηθεί αν αυτές οι υποθέσεις είναι δικαιολογημένες. «Το πρώτο βήμα είναι να διερευνήσουμε αν οι φωνές πράγματι σχετίζονται με την προσωπικότητα του ανθρώπου. Και τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν ότι οι άνθρωποι πράγματι εκφράζουν κάποιες από τις πτυχές της προσωπικότητάς τους μέσω της φωνής τους», καταλήγει η ειδικός.