Πώς αντιδρά το σώμα με την αποχή από το σεξ. Επηρεάζει την ψυχολογία, ακόμη και την υγεία των γεννητικών οργάνων

29826
Πέρα από την απόλαυση που προσφέρει το σεξ, έχει και ευεργετικές ιδιότητες στην υγεία. Αντίστοιχα, η αποχή από το σεξ, μπορεί να προκαλέσει ορισμένες αλλαγές στο σώμα.

Αν σταματήσετε να κάνετε σεξ, το σώμα αντιδρά.
Οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε αυτές τις αλλαγές του σώματος, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν επηρεάζονται και οι άνδρες, για τους οποίους η αποχή, επομένως και η ελάχιστη εκσπερμάτιση, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνο του προστάτη.

Ψυχολογία
Το σεξ είναι η φυσική επαφή και η αποχή από αυτό, μπορεί να προκαλέσει λύπη.
«Όταν οι άνθρωποι κάνουν σεξ, έχουν συνήθως επαφή με το δέρμα. Αυτό το είδος επαφής είναι ο πρώτος τρόπος με τον οποίο εμείς οι άνθρωποι νιώθουμε ανακούφιση (όπως τα μωρά με την αγκαλιά της μητέρας).
Η σεξουαλική επαφή μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της διάθεσης, μέσω της απελευθέρωσης της ωκυτοκίνης ορμόνης, ή αλλιώς της «ορμόνης της αγάπης», αναφέρει ο σεξολόγος Sari Cooper.

Η αποχή από το σεξ μπορεί να προκαλέσει πιο οδυνηρές κράμπες στην περίοδο και να γίνει ακόμη πιο επώδυνη κατάσταση.

Κόλπος
Ο αποδυναμωμένος κόλπος συνήθως βρίσκεται στις γυναίκες που έχουν εμμηνόπαυση, εξαιτίας της μειωμένης συχνότητας σεξ. Σε αυτή την περίπτωση, τα τοιχώματα του κόλπου γίνονται πιο λεπτά, με αποτέλεσμα το σεξ να γίνεται επίπονο.

Λίπανση
Το σεξ αυξάνει τα οιστρογόνα κι αυτά βοηθούν στη επαρκή λίπανση του κόλπου. Όταν υπάρχει αποχή από το σεξ, μειώνονται τα επίπεδα οιστρογόνων, με αποτέλεσμα ο κόλπος να λιπαίνεται ελάχιστα.

Πόνοι περιόδου
Η σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου μειώνει τις κράμπες. Η αποχή από το σεξ μπορεί να προκαλέσει πιο οδυνηρές κράμπες κατά την έμμηνο ροή.

Άγχος
Το σεξ μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους, σύμφωνα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS). Αν ήδη έχετε συχνές σεξουαλικές επαφές για να απαλλαγείτε από το άγχος, η ξαφνική διακοπή μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερο άγχος.

Το μόνο θετικό που προσφέρει η αποχή από το σεξ, είναι οι ουρολοιμώξεις. Ο πιο κοινός τρόπος για να πάθει κάποια γυναίκα ουρολοίμωξη, είναι μέσω της σεξουαλικής επαφής. Επομένως, λιγότερο σεξ σημαίνει λιγότερες ουρολοιμώξεις.

Διαβάστε επίσης: Σε ποιες περιπτώσεις η αποχή από το σεξ μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα

 

Διαβάστε επίσης: Τα οφέλη της σεξουαλικής επαφής. Κάνει καλό στην καρδιά, θεραπεύει πονοκεφάλους και προλαμβάνει διάφορους καρκίνους