Εντοπίστηκαν μεγάλες ποσότητες πλαστικού στην Αρκτική που μεταφέρουν μικρόβια σε ζωντανούς οργανισμούς

555
Επιστήμονες ανακάλυψαν ότι υπάρχουν πλαστικά ακόμη και στο χιόνι της Αρκτικής και των Άλπεων. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Melanie Bergman, δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο περιοδικό Science Advances. Για την έρευνά τους ανέλυσαν δείγματα χιονιού από τις Γερμανικές και τις Ελβετικές Άλπεις ως τη νορβηγική νήσο Σβάλμπαρντ βόρεια του αρκτικού κύκλου. Σε όλα τα σημεία που μελέτησαν εντόπισαν μικροπλαστικά με μέγεθος περίπου όσο οι κόκκοι της γύρης και της σκόνης.

«Είναι ολοφάνερο ότι η πλειονότητα αυτών των μικροπλαστικών στο χιόνι έρχεται από τον αέρα», λέει η Bergman και τονίζει ότι η ανακάλυψη φέρνει ξανά στην επιφάνεια το ερώτημα πόσο πολύ πλαστικό εισπνέουν οι άνθρωποι και πώς τους επηρεάζει στην υγεία τους.

Οι ποσότητες που εντοπίστηκαν ανησυχούν την επιστημονική κοινότητα. Στους πάγους του αρκτικού ωκεανού που επέπλεαν μεταξύ Γροιλανδίας και Σβάλμπαρντ, βρήκαν κατά μέσο όρο 1.760 μικροπλαστικών σωματιδίων ανά λίτρο. Πολύ περισσότερα, 24.600 ανά λίτρο κατά μέσο όρο,  βρέθηκαν στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσο μικρότερο είναι το μέγεθος των μικροπλαστικών, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός τους. Επειδή τα επιστημονικά όργανα τους δεν μπορούν να ανιχνεύσουν σωματίδια μικρότερα των 11 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου), εκτιμούν ότι «υπάρχουν πολύ περισσότερα σωματίδια μικρού μεγέθους πέρα από το όριο ανίχνευσης».

Κάθε χρόνο στο περιβάλλον καταλήγουν τεράστια ποσά πλαστικών και διασπώνται. Τα μικροσωματίδιά τους μπορεί να μεταφέρουν τοξικά χημικά και παθογόνα μικρόβια. Το ανησυχητικό με αυτά τα μικρότερα σωματίδια είναι ότι μπορούν να απορροφηθούν από πολλούς ζωντανούς οργανισμούς.
«Αν μάλιστα αγγίζουν τη νανοκλίμακα, τότε μπορούν να διαπερνούν τις μεμβράνες των κυττάρων και να διεισδύουν στα όργανα του σώματος πολύ πιο εύκολα από ό,τι τα μεγαλύτερα σωματίδια», λέει η επικεφαλής της έρευνας.