Σε ποιες περιπτώσεις η αποχή από το σεξ μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα

13084
Το σεξ, πέρα από την απόλαυση που προσφέρει, είναι γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες στην υγεία. Βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, οι τακτικοί οργασμοί αποτρέπουν τα κρυολογήματα κι άλλες ακόμη ιδιότητες.

Για τους άνδρες, η εκσπερμάτιση τουλάχιστον 20 φορές το μήνα, μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη κατά 33%. Η τακτική σεξουαλική δράση μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, να αποτρέψει το εγκεφαλικό επεισόδιο και την καρδιακή προσβολή.

Η περίοδος αποχής από το σεξ όμως, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υπέρταση, κρυολόγημα, ακόμη και καρκίνο.

Μελέτη του 2015, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Cardiology, έδειξε ότι όσοι έχουν σεξουαλική επαφή δύο φορές την εβδομάδα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από αυτές τις παθήσεις, συγκριτικά με εκείνους που κάνουν σεξ λιγότερο από μία φορά τον μήνα.

Η συχνή ερωτική επαφή μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθεί η ισορροπία των σεξουαλικών ορμονών, οιστρογόνα για τις γυναίκες και αντίστοιχα για τους άνδρες, τεστοστερόνη. Μπορεί επίσης να αποτρέψει και την οστεοπόρωση.

Σε αντίθετη περίπτωση, η έλλειψη σεξουαλικής δραστηριότητας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να αντιμετωπίσετε προβλήματα υγείας. Συγκεκριμένα, η αποχή από το σεξ επιβαρύνει την εμφάνιση τριών παθήσεων.

Υπέρταση
Η τακτική σεξουαλική επαφή μπορεί να αποτρέψει την υπέρταση. Μελέτη του 2006, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biological Psychology, έδειξε ότι όσοι κάνουν τακτικά σεξ, έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης.
Επίσης η ερωτική δραστηριότητα μειώνει το στρες και τις αρνητικές επιδράσεις που έχει στον εγκέφαλο.

Κρυολόγημα
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η τακτική ερωτική επαφή προστατεύει από τα κρυολογήματα και την γρίπη, επειδή ο οργασμός ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κι έτσι ο οργανισμός προστατεύεται από ιούς, βακτήρια και παράσιτα.

Σε μελέτη του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι ερευνητές πήραν δείγμα σάλιου από τους συμμετέχοντες που έκαναν σεξ 1 με 2 φορές την εβδομάδα. Τα δείγματα είχαν υψηλή συγκέντρωση του αντισώματος ανοσοσφαιρίνη-Α, , που βοηθάει στην καταπολέμηση των ιών. Συγκεκριμένα, τα δείγματα περιείχαν 30% περισσότερη ανοσοσφαιρίνη-Α, συγκριτικά με όσους έκαναν λιγότερες από 2 φορές σεξ την εβδομάδα.

Αντίθετα, το υπερβολικό σεξ μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές επιπτώσεις. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι έκαναν σεξ πάνω από δυο φορές την εβδομάδα, κινδύνευαν περισσότερα από κρυολόγημα. Αυτό οφείλεται στο ότι μπορεί ο ένας εραστής να κολλάει τον άλλο μια γρίπη ή άλλη ασθένεια.

Καρκίνος του προστάτη
Έχει αποδειχθεί από αρκετές έρευνες, ότι οι άνδρες που κάνουν τακτικά σεξ, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.
Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οφείλεται στην τακτική εκσπερμάτιση, που επιτρέπει σε επιβλαβείς ουσίες να εκκενώνονται από τον προστάτη.

Μελέτη του Χάρβαρντ έδειξε ότι οι άνδρες που εκσπερματίζουν 21 ή περισσότερες φορές τον μήνα, έχουν 33% χαμηλότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. Αυτό συγκρίθηκε με όσους εκσπερματίζουν κατά μέσο 4-7 φορές τον μήνα.
Φυσικά αν η ερωτική επαφή είναι αποτέλεσμα μιας υγιούς και αγαπημένης σχέσης τα οφέλη είναι περισσότερα, καθώς η εσωτερική ικανοποίηση και η ηρεμία είναι το καλύτερο αντίδοτο στο άγχος που ευθύνεται για μια σειρά από άλλες παθήσεις.

Διαβάστε επίσης: Το φάρμακο…του σεξ! Πώς η σεξουαλική μας ζωή μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας

 

 

Διαβάστε επίσης: Οι βασικοί κανόνες υγιεινής μετά το σεξ, που δεν πρέπει κανείς να αγνοεί για να μην υπάρξουν μολύνσεις