Ανακαλύφθηκε σμαράγδι «γίγας» στη Ζάμπια της Νότιας Αφρικής. Ζυγίζει ένα κιλό κι έχει 5.655 καράτια

3983
«Αντιμέτωποι» με ένα σμαράγδι «γίγαντα» 5.655 καρατίων βρέθηκαν οι εργάτες ορυχείων εξόρυξης πολύτομων λίθων στη Ζάμπια της Νότιας Αφρικής. Οι εργάτες έμειναν έκπληκτοι όταν ανακάλυψαν στο έδαφος το σμαράγδι που ζυγίζει 1.100 γραμμάρια.

Η ανακάλυψη ενθουσίασε τόσο τους εργάτες, όσο και τους ιδιοκτήτες του ορυχείου Γκέμφιλντ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο σμαράγδι που έχει ανακαλυφθεί στην αφρικανική ήπειρο, τουλάχιστον τα τελευταία δέκα χρόνια.

Το γιγαντιαίο σμαράγδι ονομάστηκε «λιοντάρι» και έχει ένα χαρακτηριστικό βαθύ πράσινο χρώμα, που έχουν οι πολύτιμοι λίθοι. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτού του είδους οι λίθοι είναι πιο ακριβή από τα διαμάντια και από όλους τους πολύτιμους λίθους.

Το συγκεκριμένα σμαράγδι κοστολογείται περίπου στο ένα εκατομμύριο δολάρια. Αρχικά, θα κοπεί σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία θα δημοπρατηθούν σε οίκο δημοπρασιών στη Σιγκαπούρη.
Αν και μεγάλου μεγέθους, το «λιοντάρι» δεν είναι το μεγαλύτερο σμαράγδι που έχει ανακαλυφθεί στο ορυχείο Γκέμφιλντ. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, στο ίδιο σημείο του ορυχείου, είχε βρεθεί σμαράγδι ενάμιση κιλού και 6.225 καρατίων.

Το μεγαλύτερο σμαράγδι που έχει ανακαλυφθεί, είχε βρεθεί το 2012 σε ορυχείο της Βραζιλίας. Ζύγιζε περίπου 11 κιλά και τα 57.500 καράτια του, κοστολογήθηκαν στα 1,2 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε επίσης: Τεράστια πέτρα από χαλάζι παραλίγο να σκοτώσει έναν αγρότη. Πώς δημιουργείται το χαλάζι και πόσο πιθανό είναι να φτάσει αυτό το μέγεθος;

 

Διαβάστε επίσης: Τα πιο περίεργα ξενοδοχεία στον κόσμο. Σουίτες 150 μέτρα κάτω από τη γη, κρεβάτια-φέρετρα και ξενοδοχείο γεμάτο καμηλοπαρδάλεις