Απολυμαντικά χεριών. Τι περιέχουν και ποια είναι αποτελεσματικά

1697

Οι δοκιμές έχουν επιβεβαιώσει ότι δύο σκευάσματα απολυμαντικών χεριών που συνιστώνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) μπορούν να καταπολεμήσουν τον ιό που προκαλεί τη νόσο του κοροναοϊού 19 (COVID-19).

Τα αποτελέσματα των νέων δοκιμών έχουν δημοσιευτεί ως στο περιοδικό Emerging Infectious Diseases.

Ελλείψει εμβολίου ή αποτελεσματικών αντιικών φαρμάκων, η υγιεινή των χεριών αποτελεί βασικό στοιχείο των προσπαθειών για την πρόληψη της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Άτομα που έχουν τη λοίμωξη μπορεί να παρουσιάσουν ήπια – εάν υπάρχουν, συμπτώματα –  αλλά να εξακολουθούν να είναι σε θέση να μεταδώσουν τον ιό. Ο ιός εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων στον αέρα ή σε κοινές χρησιμοποιούμενες επιφάνειες, όπως λαβές πορτών.

Το πλύσιμο των χεριών καλά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για την προστασία από επιβλαβή βακτήρια και ιούς.
Ωστόσο, το πλύσιμο των χεριών δεν είναι πάντα πρακτικό, ειδικά για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη πρόσβασης σε τρεχούμενο νερό και στην έλλειψη επαρκούς χρόνου για το σωστό πλύσιμο των χεριών.

Απολυμαντικά χεριών με βάση το αλκοόλ παρέχουν μια γρήγορη, απλή εναλλακτική λύση. Ωστόσο, υπήρχε αμφιβολία για το αν είναι αποτελεσματικά απέναντι στον νέο  SARS-CoV-2.
Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι ήταν αποτελεσματικά έναντι των άλλων κορονοϊών.

Δύο τυποποιήσεις

Σε κάθε περίπτωση ΔΕΝ είναι όλα αποτελεσματικά αλλά δύο συγκεκριμένα τα οποία έχει προτείνει ο ΠΟΥ.
Παράλληλα, επιστήμονες στη Γερμανία και την Ελβετία έχουν δοκιμάσει την αποτελεσματικότητα των απολυμαντικών έναντι του SARS-CoV-2.

Το πρώτο απολυμαντικό περιλαμβάνει:

-αιθανόλη – 80% κατ ‘όγκο (vol / vol)
-γλυκερίνη (επίσης γνωστή ως γλυκερόλη) – 1,45% vol / vol
-υπεροξείδιο του υδρογόνου – 0,125% vol / vol

Το δεύτερο περιλαμβάνει:

-ισοπροπανόλη (επίσης γνωστή ως 2-προπανόλη ή ισοπροπυλική αλκοόλη) – 75% vol / vol
-γλυκερίνη – 1,45% vol / vol
-υπεροξείδιο του υδρογόνου – 0,125% vol / vol

Οι ερευνητές εξέθεσαν τα σωματίδια του ιού SARS-CoV-2 σε κάθε σύνθεση για 30 δευτερόλεπτα.
Όταν εξέτασαν την επακόλουθη ικανότητα του ιού να μολύνει κύτταρα σε εργαστηριακές καλλιέργειες, διαπίστωσαν ότι και οι δύο συνθέσεις είχαν απενεργοποιήσει τον ιό.

Και τα δύο είναι εξίσου αποτελεσματικά όπως επιβεβαιώνει η ομάδα της καθηγήτριας Stephanie Pfänder του τμήματος  Μοριακής και Ιατρικής Ιολογίας του πανεπιστημίου Ruhr-Universität Bochum, στη Γερμανία.

«Δείξαμε ότι και οι δύο συνιστώμενες από τον ΠΟΥ συνταγογραφήσεις εξουδετερώνουν επαρκώς τον ιό μετά από 30 δευτερόλεπτα» ανέφερε ο καθηγητής Pfänder.

Τα αποθέματα εξαντλούνται

Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης έχουν ιδιαίτερη σημασία, επειδή η προμήθεια απολυμαντικών χεριών έχει εξαντληθεί, εξαιτίας της πανδημίας.

Η νέα μελέτη δίνει στα φαρμακεία της κοινότητας και των νοσοκομείων το «πράσινο φως» για να κάνουν τα δικά τους απολυμαντικά γρήγορα και εύκολα χρησιμοποιώντας τα σκευάσματα της ΠΟΥ, με πεποίθηση ότι θα είναι αποτελεσματικά.

Η επιστημονική ομάδα ανέφερε:
«Τα ευρήματά μας είναι ζωτικής σημασίας για τον περιορισμό της μετάδοσης ιών και την πιθανότητα εξουδετέρωσης του ιού στην τρέχουσα επιδημία SARS-CoV-2.»

Ωστόσο, η ομάδα προειδοποιεί πως τα ευρήματά τους βασίζονται στην υπόθεση ότι το απολυμαντικό βρίσκεται σε επαφή με τον ιό για τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα.

Αυτό δεν μπορεί πάντα να ισχύει στην πράξη.

Στη συμβουλή του προς το κοινό σχετικά με την υγιεινή των χεριών, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προτείνουν ότι η απολύμανση των χεριών με τζελ πρέπει να διαρκεί περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Ενεργά συστατικά

Οι επιστήμονες δοκίμασαν επίσης αιθανόλη και ισοπροπανόλη – τα δραστικά συστατικά κάθε συνιστώμενης από τον ΠΟΥ συνθέσεως – μεμονωμένα και σε διάφορες συγκεντρώσεις.

Τα αποτελέσματά τους υποδηλώνουν ότι είτε αιθανόλη είτε ισοπροπανόλη σε συγκέντρωση τουλάχιστον 30% vol / vol είναι επαρκής για την εξουδετέρωση του SARS-CoV-2.

Συγκριτικά, το CDC συνιστά στα απολυμαντικά χεριών να περιέχουν τουλάχιστον 60% αλκοόλ.

Τα απολυμαντικά χεριών που πωλούνται σε φαρμακεία και καταστήματα έχουν συνήθως συγκέντρωση αλκοόλ περίπου 60%.

Τα σπιτικά απολυμαντικά χεριών που κατασκευάζονται χωρίς απαραίτητα μέτρα και εξοπλισμό  ωστόσο, ενδέχεται να μην περιέχουν συγκεντρώσεις αλκοόλ αρκετά υψηλές για να εξουδετερώσουν τον SARS-CoV-2.

Σκευάσματα με ισοπροπυλική αλκοόλη ή αλκοόλ όπως η βότκα, περιέχουν 70% και 40% περιεκτικότητα σε αλκοόλ αντίστοιχα.

Ωστόσο,  η επαναλαμβανόμενη χρήση αλκοόλ στα χέρια μπορεί να αφυδατώσει το δέρμα, προκαλώντας φλεγμονή και ερεθισμό.

Επίσης, η βότκα είναι ακατάλληλη για παρασκευή απολυμαντικών χεριών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Διοίκησης Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), επειδή δεν είναι η σωστή κατηγορία αλκοόλ.

Πηγή: MedicalNewsToday

Πηγή χαρακτηριστικής εικόνας: Pexels