Αβοκάντο, μπρόκολο, αγγούρι. Και τα τρία μαζί αποτελούν μια ισχυρή αντιγηραντική φόρμουλα

1560

Επιστήμονες στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι έχουν ανακαλύψει μια φυσική ένωση στο αβοκάντο, στο μπρόκολο και στο αγγούρι, η οποία έδειξε να διαθέτει «αξιοσημείωτη αντιγηραντική δράση όταν δοκιμάστηκε σε ποντίκια». Είναι πολύ πιθανό να έχει το ίδιο αποτέλεσμα και σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε η ένωση NMN, είχε μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις. Το επίπεδο της σωματικής δραστηριότητας αυξήθηκε, η πυκνότητα των οστών και των μυών τους βελτιώθηκε, το ανοσοποιητικό σύστημα και το συκώτι λειτούργησαν καλύτερα, η όρασή βελτιώθηκε και έχασαν βάρος.

Οι ερευνητές μελέτησαν τις ιδιότητες μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται NAD και συμβάλλει στην παραγωγή πρωτεϊνών στο σώμα.

Όταν τα ζώα γερνούν, παράγουν λιγότερο NAD και αυτό αποτελεί μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Αφού απέτυχαν οι προσπάθειες να ενσταλάξουν NAD στον οργανισμό τους, οι ερευνητές αναζήτησαν τρόπο να αυξηθεί η πρωτεΐνη στο σώμα.

Έβαλαν ΝΜΝ στο νερό που πίνουν τα ποντίκια με σκοπό να παρατηρήσουν αν θα ενισχύσει τα επίπεδα του ενζύμου NAD και θα έχει αναζωογονητική επίδραση. Όπως επιβεβαίωσε ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Shin-Ichiro Imai, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, διαπιστώθηκαν αξιόλογα αποτελέσματα αντιγήρανσης.

Όπως είπε, «τα ποντίκια που πήραν NMN είχαν καλύτερη υγεία και αν αυτό συνέχιζε να λειτουργεί κατ’ αυτό τον τρόπο, θα μπορούσαν να αποκτήσουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Πρόκειται για μέθοδο που επιβραδύνει τη φυσιολογική κάμψη που παρατηρείται στα ηλικιωμένα ποντίκια. Επιπλέον, τα ποντίκια που πήραν μέρος στο πείραμα έχουν επίπεδα μεταβολισμού και ενέργειας παρόμοια με νεότερα ποντίκια».

Η ουσία ΝΜΝ υπάρχει στο λάχανο και στα φρέσκα φασολάκια.

Ο καθηγητής εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι κλινικές δοκιμές με ανθρώπους που γίνονται στην Ιαπωνία, θα έχουν παρόμοια αποτελέσματα, με δεδομένο ότι τα ανθρώπινα κύτταρα στηρίζονται στην ίδια διαδικασία παραγωγής ενέργειας. Μια τέτοια μέθοδος μπορεί να συμβάλλει ώστε οι άνθρωποι να είναι υγιέστεροι καθώς γερνούν. Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Cell Metabolism», οι επιστήμονες θυμίζουν ότι τα οφέλη εμφανίστηκαν μόνο στα μεγαλύτερα ποντίκια.

Τα νεαρά σε ηλικία ποντίκια δεν επωφελούνται επειδή παράγουν από μόνα τους NMN. Στη μελέτη τονίζεται ότι η «υψηλής ποιότητας NMN» που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση δεν είναι ακόμη εμπορικά διαθέσιμη, αλλά υπάρχει πάντα το μπρόκολο!

Ευτυχώς, στην Ελλάδα δεν είναι δύσκολο να βρεθούν λάχανο, φρέσκα φασόλια και αβοκάντο το οποίο βγαίνει πια ακόμη και σε περιοχές της Κρήτης και της Καλαμάτας.

Διαβάστε επίσης: Αντικαρκινικό, προστατεύει τα οστά, ενισχύει την καρδιά, βοηθά στην πέψη. Κουνουπίδι, το «παρεξηγημένο»