Γιατί πρέπει το τελευταίο γεύμα της ημέρας να είναι το απογευματινό. Πως επηρεάζεται ο μεταβολισμός

2232
Έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση του φαγητού μετά τις 6- 7 το απόγευμα δεν κάνει καλό στην υγεία. Στη θέση αυτή πολλοί επιστήμονες απαντούν ότι σχετίζεται με την ποιότητα, με το φύλο, με την ηλικία και με τις ορμόνες.

Όταν τρώει κάποιος μετά τις 7 το απόγευμα δε συγχρονίζεται με τον ίδιο τον οργανισμό του. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το βιολογικό του ρολόι δε βοηθά στην εύρυθμη κατανομή των λιπιδίων στο αίμα. Κατά συνέπεια λοιπόν αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης παθήσεων. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να είναι καρδιαγγειακές και διαβήτης.

Ποιες είναι οι σωστές ώρες

Σύμφωνα με τις περισσότερες το φαγητό που καταναλώνεται το απόγευμα πρέπει να είναι και το τελευταίο γεύμα της ημέρας. Καλό είναι να έχουν προηγηθεί  το πρωινό, το δεκατιανό, το μεσημεριανό για να φτάσουμε στο τελευταίο που είναι το απογευματινό. Το απόγευμα κινούμαστε περισσότερο και κάνουμε διάφορες δραστηριότητες. Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει κατασκευαστεί να τρώει μέχρι νωρίς το απόγευμα. Για αυτό και οι μεταβολικοί ρυθμοί του, πέφτουν από εκεί και έπειτα.

Σάκχαρα

Όσοι συνηθίζουν να τρώνε τις απογευματινές και βραδινές ώρες, κατά βάση έχουν περισσότερες πιθανότητες για καρδιαγγειακά προβλήματα. Σε αυτό επηρεάζουν πολύ συγκεκριμένες μεταβλητές και παράγοντες. Αν δηλαδή το άτομο φάει πολλά σάκχαρα, ο ρυθμός έκκρισης της ινσουλίνης δεν είναι ίδιος εκείνες τις ώρες. Σε αυτό οφείλεται ότι ο κύκλος κορτιζόλης/ινσουλίνης δε ρυθμίζει εντελώς σωστά τα επίπεζα σακχαρου στο αίμα, τις συγκεκριμένες ώρες.

Κακός τρόπος ζωής

Όταν ένας άνθρωπος τρώει αργά το απόγευμα ή το βράδυ, θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία της καρδιάς του. Ο μεταβολισμός σε εκείνο το χρονικό πλαίσιο είναι μειωμένος και δεν καίγονται όσες θερμίδες κανονικά θα καίγονταν. Σε βάθος χρόνου αυτό οδηγεί σε αύξηση της κακής χοληστερόλης, των τριγλυκεριδίων. Η εξέλιξη σε παχυσαρκία, οδηγεί με τη σειρά της σε πολλά παθολογικά προβλήματα υγείας.  Σε παχυσαρκία οδηγεί και το γεγονός ότι μετά τις πρωινές ώρες ο άνθρωπος κινείται λιγότερο. Ο συνδυασμός καθιστικής κατάστασης και λιπαρών τροφών δεν είναι καθόλου καλός. Δε μεταβολίζεται η τροφή σωστά.