Η αφροδισιακή δράση της σοκολάτας. Ποιο είδος έχει τα περισσότερα οφέλη στην υγεία και πως επηρεάζει τη διάθεση μας

1281
Έρευνα ιταλικού πανεπιστημίου κατέληξε στο συμπέρασμα πως η  κατανάλωση έστω μίας μπάρας σοκολάτας την ημέρα οδηγεί σε ενίσχυση της libido. Παράλληλα βελτιώνει τη σεξουαλική λειτουργία και ποιότητα, ενώ αυξάνει την επιθυμία και τη σεξουαλική ευχαρίστηση-ικανοποίηση.

Η σοκολάτα περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και άλλα συστατικά ωφέλιμα για την υγεία. Η αφροδισιακή της δράση οφείλεται σε δύο ουσίες που περιέχει: την τρυπτοφάνη και τη φαινυλαιθαναμίνη.

Η ψυχολόγος Σου Ράιτ ανέφερε ότι η φαινυλαιθυλαμίνη που περιέχει η σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των ενδορφινών, τις ουσίες δηλαδή που είναι υπεύθυνες για το αίσθημα της απόλαυσης στον εγκέφαλο. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που λειτουργεί εθιστικά. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η σοκολάτα αυξάνει τη σεροτονίνη, που είναι η ορμόνη της χαράς.

Άλλες μελέτες δείχνουν πως αυξάνει τη ροή του αίματος στα αναπαραγωγικά όργανα. Γεγονός που θα μπορούσε να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργικότητα και τη σεξουαλική αποδοτικότητά. Το παραπάνω οφείλεται σε μία ουσία την L-αργινίνη, που ανήκει στα πρωτεινικά αμινοξέα.

Η σοκολάτα που θεωρείται ότι έχει τα περισσότερα οφέλη στην υγεία είναι η μαύρη.  Έρευνες δείχνουν ότι όσοι τρώνε περίπου 100 γραμμάρια σοκολάτας την ημέρα λαμβάνουν τα περισσότερα θετικά της. Ενισχύει τον οργανισμό μειώνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, ενώ βοηθά στη μνήμη και τη συγκέντρωση. Είναι μία από τις τροφές που προσφέρει πολλή ενέργεια, χρήσιμη για τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Ωστόσο υπάρχουν μελέτες που ερευνούν μήπως  οι άνθρωποι που ένιωσαν ερωτική διέγερση, αισθάνθηκαν έτσι επειδή πίστεψαν ότι θα νιώσουν. Σίγουρα επηρεάζει τη διάθεση λόγω ζάχαρης αλλά και λόγω της ενίσχυσης ορισμένων νευροδιαβιβαστών. Ενισχυμένη διάθεση σημαίνει λιγότερο άγχος, άρα και περισσότερη όρεξη και απόδοση στο σεξ.