Η μπανάνα μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό της γρίπης. Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

9477
Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι μια ένωση, που δημιούργησαν οι επιστήμονες με βάση πρωτεΐνη που βρίσκεται στις μπανάνες, μπορεί να προστατεύσει απέναντι στα πολλαπλά στελέχη του ιού της γρίπης, αλλά και των κοροναϊών που εξετάστηκαν

Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο PNAS και υποστηρίζει ότι μια τεχνητή ένωση με βάση τη λεκτίνη της μπανάνας, η πρωτεΐνη H84T μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προστασία παό τον ιό της γρίπης.

Στα πειράματα που διεξήχθησαν, πάνω από το 89% των ποντικιών που εκτέθηκαν σε έναν τύπο ιού γρίπης που συνήθως αποδεικνύεται θανατηφόρος, μπόρεσαν να επιβιώσουν όταν τους χορηγήθηκε η πρωτεΐνη, ακόμα και 72 ώρες μετά την έκθεση.

Η ομάδα, επίσης, παρέχει πρώιμα στοιχεία ότι η ένωση αυτή είναι ασφαλής, με τα ποντίκια που έλαβαν την H84T να μην εμφανίζουν παρενέργειες από την λεκτίνη της μπανάνας, η οποία, γενικότερα, μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή μέσω της λανθασμένης ενεργοποίησης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Επιπλέον, επειδή η H84T είναι πρωτεΐνη, υπήρχε ανησυχία για το ότι το σώμα θα μπορούσε να την αναγνωρίσει ως ξένη και να αναπτύξει αντισώματα για να την καταστρέψει, με αποτέλεσμα είτε να την εξουδετερώσει είτε να προκαλέσει άλλες βλάβες. Ευτυχώς, όμως, αποδείχθηκε πως ενώ τα ποντίκια ανέπτυξαν πράγματι αντισώματα κατά της H84T, δεν φάνηκαν να βλάπτονται από αυτά.

Η ένωση λειτουργεί στοχεύοντας την μαννόζη, ένα σάκχαρο που βρίσκεται στο εξωτερικό κάποιων ιών, αλλά όχι στα περισσότερα υγιή κύτταρα. «Μπορέσαμε να δείξουμε ότι η H84T εμποδίζει την ικανότητα του ιού της γρίπης να συγχωνεύεται με άλλες δομές των ανθρώπινων κυττάρων, τα λεγόμενα ενδοσώματα. Πρόκειται για ένα βήμα-κλειδί στη λοίμωξη, το οποίο παροπλίζει την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται και να προκαλεί προβλήματα στον οργανισμό», εξηγούν οι ερευνητές.

Αυτός ο μηχανισμός δράσης, η δέσμευση των σακχάρων μαννόζης στην επιφάνεια των ιών, σημαίνει ότι η H84T είναι αποτελεσματική όχι μόνο απέναντι στον ιό της γρίπης, αλλά και στον Έμπολα, τον HIV, την ιλαρά, το MERS, ένα νέο θανατηφόρο ιό που καταγράφηκε πρώτη φορά το 2012 στη Σαουδική Αραβία, τον SARS και όλους τους άλλους κοροναϊούς που εξετάστηκαν.

Η ένωση λειτουργεί εκεί όπου η οσελταμιβίρη, η υπάρχουσα θεραπεία για τη σοβαρή γρίπη έχει αποτύχει. Η επιστημονική ομάδα ευελπιστεί σε περισσότερες έρευνες με αντικείμενο την ένωση αυτή, τη δοκιμή της και σε ανθρώπους και την επακόλουθη εισαγωγή της στην αγορά.

ygeiamou