Περισσότεροι έλεγχοι στα καταστήματα με κρεατικά, ενόψει Πάσχα. Τι πρέπει να προσέξετε πριν να κάνετε τα ψώνια για το πασχαλινό τραπέζι

157
Οι διατροφικές συνήθειες του Πάσχα, εστιάζουν στην αγορά κρεάτων. Γι΄αυτό ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένοι έλεγχοι στα σημεία πώλησης τροφίμων, για να διασφαλιστεί η ποιότητα των εμπορευμάτων.

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), με το υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, μετά από συσκέψεις αποφάσισαν ότι θα ήταν χρήσιμο για την προστασία και την υγεία των καταναλωτών, να διενεργήσουν πλήθος ελέγχων. Επειδή η ζήτηση, κυρίως κρεατικών, είναι αυξημένη, είναι πιθανό να μην πληρούν όλοι οι προμηθευτές τις προϋποθέσεις ασφαλούς κατανάλωσης.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί τόσο στην αγορά των τροφίμων, όσο και στην συντήρησή τους στο σπίτι και στο μαγείρεμα.

Οδηγίες του ΕΦΕΤ για τη σωστή αγορά τροφίμων

Για να διασφαλίσετε ότι τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε τις ημέρες των γιορτών είναι ποιοτικά και έχουν περάσει από ελέγχους, προτιμήστε επίσημα σημεία πώλησης.
Το κρέας που θα επιλέξετε, πρέπει να διατηρείται μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες, αλλά σε καμία περίπτωση να μην βρίσκεται εκτός ψύξης ή εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια. Επίσης σιγουρευτείτε ότι το κατάστημα από το οποίο θα ψωνίσετε, τηρεί τους κανόνες υγιεινής όχι μόνο όσον αφορά στα προϊόντα, αλλά και στην υγιεινή των υπαλλήλων και στην καθαριότητα του μαγαζιού. Τα κρεατικά που έχουν περάσει τους ποιοτικούς ελέγχους, φέρουν σφραγίδα. Εντοπίστε την, αλλιώς ζητήστε να σας την δείξουν.
Τα αμνοερίφια ελληνικής προέλευσης, έχουν σφραγίδα τιρκουάζ χρώματος και ωοειδούς σχήματος. Τα εισαγόμενα έχουν σφραγίδα με καφέ χρώμα και επίσης ωοειδές σχήμα.
Το χρώμα στα σπλάχνα των ζώων δεν πρέπει να έχει μεταβολές, αλλά να είναι ομοιόμορφο και το κρέας να μην είναι εκτεθειμένο. Σημασία πρέπει να δίνεται και στην ημερομηνία κατάψυξης και λήξης των προϊόντων, όταν πρόκειται για κατεψυγμένα τρόφιμα.

Όσον αφορά στην αγορά αυγών, χρειάζεται να ελέγχεται η ημερομηνία ωοτοκίας, η ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης, η ημερομηνία λήξης, που όλα αναγράφονται στη συσκευασία. Διατηρήστε τα σε δροσερό χώρο.

Διαβάστε επίσης: Το κόκκινο υγρό που βγαίνει από το άψητο κρέας δεν είναι αίμα. Δείτε τι πραγματικά είναι (βίντεο)