Ποιο κακό δεν φαντάζεστε ότι προκαλεί το αλάτι στην υγεία. Τρόποι για μείωση ή ακόμη και αντικατάσταση του

958
Salt on wooden background
Είναι γνωστό ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού  σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης. Ωστόσο σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε προστίθενται και άλλοι κίνδυνοι.

Η έρευνα του Πανεπιστήμιου Vanderbilt που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Investigation κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η αυξημένη κατανάλωση αλατιού σχετίζεται και με την αυξημένη πρόσληψη βάρους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν για τα αλμυρά τρόφιμα ότι  μειώνουν την δίψα και αυξάνουν την τάση για πρόσληψη βάρους, ακόμη και ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου που μπορεί να οδηγήσει σε σακχαρώδη διαβήτη και άλλες σοβαρές καταστάσεις υγείας.

Για τον περιορισμό του αλατιού το Εθνικό Ίδρυα για τα Νεφρά των ΗΠΑ προτείνει τον περιορισμό των επεξεργασμένων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο. Ακόμη συστήνεται η αποφυγή ορισμένων συσκευασμένων και κατεψυγμένων τροφίμων που μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Για αυτό το λόγο καλό είναι οι καταναλωτές να διαβάζουν με προσοχή τις ετικέτες των τροφίμων.

Μία άλλη συμβουλή είναι να αντικαταστήσετε το αλάτι, όπου γίνεται, με βότανα, μυρωδικά και μπαχαρικά. Ακόμη όπου είναι εφικτό επιλέξτε το πιπέρι και όχι το αλάτι.

Για να ξεφύγετε από την επιθυμία σας για αλμυρά τρόφιμα θα χρειαστείτε σχεδόν οκτώ εβδομάδες σταδιακής μείωσης του αλατιού στη διατροφή σας.