Πώς το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο προστατεύει τον οργανισμό από το Αλστχάιμερ. Νέα έρευνα

354

Νέα επιστημονική μελέτη δείχνει ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στην αποτροπή διαταραχών που σχετίζονται με την άνοια , σε ποντίκια.
Δημιουργούνται ελπίδες για αντίστοιχη χρήση και στους ανθρώπους.

Επιστήμονες από την Ιατρική Σχολή «Lewis Katz» του Πανεπιστημίου Temple (LKSOM) στις ΗΠΑ, δημοσίευσαν πρόσφατα την ερευνά τους στο επιστημονικό σάιτ Aging Cell.

Σύμφωνα με την έρευνα,  το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι ένα πραγματικό υπερτρόφιμο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν τα κύτταρα.
Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι επίσης γνωστό για τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία, όπως η προστασία από παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία και με την καρδιά.
Παράλληλα,  προηγούμενη έρευνα του LKSOM σε ποντίκια έδειξε ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διατηρεί τη μνήμη και προστατεύει τον εγκέφαλο από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Στη νέα τους μελέτη σε ποντίκια, οι επιστήμονες απέδειξαν ότι οι διαταραχές γνωστές ως «Tau-πάθειες» είναι ακόμα μια ομάδα παθήσεων που μπορεί να προστεθεί στη λίστα με τις ευεργετικές ιδιότητες του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.
Οι «Tau-πάθειες», προκαλούνται από τη μη φυσιολογική συγκέντρωση της πρωτεΐνης tau στον εγκέφαλο, η οποία με τη σειρά της προκαλεί εξασθένιση της νοητικής λειτουργίας.

Τα ευρήματα αυτά αποτελούν τα πρώτα που υποδεικνύουν ότι το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να συμβάλει στην άμυνα εναντίον ενός συγκεκριμένου τύπου νοητικής εξασθένισης που συνδέεται με την «Tau-πάθεια» και είναι γνωστός ως μετωπoκροταφική άνοια.

Η μετωπoκροταφική άνοια επηρεάζει τις περιοχές του εγκεφάλου που βρίσκονται κοντά στο μέτωπο και τα αυτιά, ενώ τα συμπτώματα συνήθως αναδύονται μεταξύ των ηλικιών 40-65.
Τα συμπτώματα επίσης, μπορεί να περιλαμβάνουν  αλλαγές στην προσωπικότητα και τη συμπεριφορά, δυσκολίες στην ομιλία και τη γραφή και τελικά υποβάθμιση της μνήμης.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή και καθηγητή Φαρμακολογίας και Μικροβιολογίας, Ντομένικο Πρατικό,  η νέα αυτή εργασία  αποτελεί ακόμη ένα κομμάτι στη θεωρία σχετικά  με την ικανότητα του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου» να κρατήσει μακριά τη γνωστική φθορά και να προστατεύσει τις συνάψεις, δηλαδή τα σημεία όπου οι νευρώνες ενώνονται για να ανταλλάξουν πληροφορίες».

Η νέα έρευνα

 

Σε προηγούμενη εργαστηριακή έρευνα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ποντίκια τροποποιημένα να αναπτύξουν νόσο Αλτσχάιμερ.
Εμπλούτισαν τη διατροφή τους έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και απέδειξαν ότι τα ποντίκια προστατεύτηκαν από προβλήματα μνήμης και μάθησης καθώς γερνούσαν.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκεφαλικό ιστό των ποντικιών που τράφηκαν με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαπίστωσαν ότι όλα έδειχνα αρκετά φυσιολογικά και ότι δεν υπήρχαν τα ενδεικτικά στοιχεία της γνωστικής εξασθένισης.

Στη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα απέδειξε ότι συμβαίνει το ίδιο και στην περίπτωση ποντικιών προορισμένων να αναπτύξουν Tau-πάθεια. Στα ποντίκια αυτά, η φυσιολογική πρωτεΐνη tau γίνεται ελαττωματική και συγκεντρώνεται στον εγκέφαλο, σχηματίζοντας επιβλαβή αποθέματα, τα οποία, όπως οι πλάκες αμυλοειδούς στη νόσο Αλτσχάιμερ, εμποδίζουν την επικοινωνία των νευρώνων και έτσι καταστρέφουν τη σκέψη και τη μνήμη, με αποτέλεσμα τη μετωπoκροταφική άνοια.

Τα ποντίκια της περίπτωσης tau ακολούθησαν διατροφή με συμπληρώματα έξτρα παρθένου ελαιολάδου από νεαρή ηλικία και μισό χρόνο αργότερα χρόνια) και έξι μήνες αργότερα φάνηκε ότι στα ζώα που είχαν προδιάθεση για Tau-πάθεια τα καταστροφικά αποθέματα της tau μειώθηκαν κατά 60%, σε σύγκριση με όσα δεν είχαν τραφεί με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Πλέον, η επιστημονική ομάδα σχεδιάζει να εξερευνήσει τι συμβαίνει όταν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο δίνεται σε γηραιότερα ζώα που έχουν ήδη αρχίσει να αναπτύσσουν αποθέματα tau και σημάδια γνωστικής εξασθένισης, κατάσταση η οποία αντιπροσωπεύει ένα κλινικό σενάριο πιο κοντινό στους ανθρώπους.
Θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να μάθουν αν το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να αναστρέψει τη ζημιά που έχει ήδη προκληθεί από την tau και τελικά να θεραπεύσει αυτές τις διαταραχές στα γηραιότερα ποντίκια.