Δύο μήλα τη μέρα κάνουν τη χοληστερόλη πέρα. Έρευνα αποκαλύπτει πώς τα μήλα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρδιακού νοσήματος

503
Δύο μήλα την ημέρα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και τη μείωση του κινδύνου καρδιακού νοσήματος σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition και έγινε από τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή Δρ. Θανάση Κουτσό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι τρώνε μήλα, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες έχουν μειωμένες τιμές της LDL («κακής») χοληστερόλης και βελτιωμένους βιοδείκτες σχετικούς με την υγεία των αιμοφόρων αγγείων σε άτομα με ελαφρώς αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.

Σύμφωνα με τον Δρ. Θανάση Κουτσό, «ένα ξεκάθαρο συμπέρασμα της μελέτης είναι ότι μια μικρή αλλαγή στη διατροφή όπως το να τρώει κανείς δύο μήλα έχει τόσο σημαντική βελτίωση σε βιοδείκτες της καρδιακής υγείας. Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν αν οι φυτικές ίνες που έχουν τα συγκεκριμένα μήλα ή οι πολυφαινόλες στις οποίες βρίθουν τα συγκεκριμένα μήλα ευθύνονται για το καλό αυτό αποτέλεσμα. Ότι κι αν ισχύει όμως, ξεκάθαρα το να τρώει κανείς μήλα κάνει καλό στην υγεία του».

Οι επιστήμονες εστίασαν στα μήλα της ποικιλίας Renetta Canada που καλλιεργούνται στο Τρεντίνο της Ιταλίας και είναι πλούσια σε προανθοκυανιδίνες (PAs). Συνέκριναν τα μήλα αυτά με έναν ίδιο χυμό. Ενώ ο τελευταίος ήταν ίδιος ως προς την περιεκτικότητα σε θερμίδες και σάκχαρα, το φρούτο είχε σημαντικά μεγαλύτερη αναλογία σε φυτικές ίνες (8,5g έναντι <0,5g, αντίστοιχα) και σε πολυφαινόλες (990mg έναντι 2,5mg, αντίστοιχα).

Όπως εξηγεί η καθηγήτρια Julie Lovegrove, διευθύντρια της Μονάδας Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Reading «η έρευνα δείχνει ότι μια απλή παρέμβαση στην διατροφή μπορεί να μεγάλη επίδραση σε βασικούς δείκτες της καρδιακής υγείας. Το ενδιαφέρον είναι πως δύο ολόκληρα μήλα, έναντι ενός χυμού μήλου ιδίας περιεκτικότητας σε σάκχαρα και θερμίδες, έχουν τέτοια επίδραση σε σημαντικούς καρδιολογικούς δείκτες. Επιβεβαιώνεται δηλαδή η λαϊκή ρήση ότι ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό κάνει πέρα».