Γιατί η Νέα Υόρκη απαγορεύει το φουά γκρα

1719
Το δημοτικό συμβούλιο της Νέας Υόρκης αποφάσισε να απαγορεύσει το εμπόριο φουά γκρα από το 2022, στερώντας έτσι από την τοπική βιομηχανία μια σημαντική αγορά.

Όσοι δεν συμμορφωθούν με τον νόμο κινδυνεύουν με πρόστιμο 500-2.000 δολαρίων, το οποίο μάλιστα μπορεί να ανανεώνεται κάθε 24 ώρες. Ο λόγος της απαγόρευσης δεν σχετίζεται με τη βιαιότητα στη διαδικασία παρασκευής του.

Μέλη του συμβουλίου που ψήφισε την απαγόρευση πώλησης του φουά γκρα επισημαίνουν ότι το ποσοστό των Νεοϋορκέζων που τρώνε φουά γκρα αλλά και των εστιατορίων που το σερβίρουν είναι πολύ μικρό, άρα δεν υπάρχει σημαντικός λόγος να συνεχίσει να πωλείται.

Όπως ήταν λογικό οι σεφ αντέδρασαν. Ο σεφ Ken Oringer, συνιδιοκτήτης του εστιατορίου Toro tapas που σερβίρει φουά γκρα, δήλωσε ότι η απαγόρευση είναι γελοία, ενώ ο David Chang -σεφ και ιδρυτής των εστιατορίων Momofuku, και παρουσιαστής εκπομπών μαγειρικής στο Netflix- σχολίασε στο Twitter ότι πρόκειται για «ανόητη, κοντόφθαλμη απόφαση και παρεξήγηση της κατάστασης».

Εκτός από τους σεφ βέβαια, αντιδράσεις αναμένονται και από τους παραγωγούς φουά γκρα στην Αμερική, οι οποίοι άλλωστε υποστηρίζουν ότι η διαδικασία παραγωγής δεν γίνεται με βίαιο τρόπο, αλλά ακολουθούν ορθές τακτικές εκτροφής.

Εκτός από τους λάτρεις του φουά γκρα και τους εστιάτορες, από την απόφαση του δήμου πλήττονται κυρίως οι παραγωγοί Hudson Valley Foie Gras και La Belle Farms, στη βόρεια Νέα Υόρκη, που τροφοδοτούν ένα μεγάλο μέρος της νεοϋορκέζικης αγοράς.