Γιατί όσοι έχουν σκύλο έχουν γερή καρδιά. Τι αποκαλύπτει συγκριτική έρευνα

1393
Τα οφέλη για την καρδιά όσων ανθρώπων έχουν σκύλο αναδεικνύει νέα έρευνα. 

Στη μελέτη The Kardiovize Brno, οι ερευνητές μελέτησαν 1769 άτομα, ηλικίας 25 έως 64 ετών από την Κεντρική Ευρώπη χωρίς ιστορικό καρδιακών παθήσεων. Μέσα σε μερικά χρόνια οι ερευνητές σύγκριναν τους ιδιοκτήτες σκύλων και τους ανθρώπους που είχαν άλλα κατοικίδια ζώα ή δεν είχαν καθόλου κατοικίδια, σε όλες τις παραμέτρους, όπως η καρδιαγγειακή υγεία, ο δείκτης μάζας σώματος, η διατροφή, τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας, η αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Από το σύνολο των ασθενών το 24,3% είχε σκύλο και αποδείχθηκε ότι αυτή η ομάδα ανθρώπων κάπνιζε λιγότερο, ήταν πιο σωματικά δραστήρια και είχε ιδανικά επίπεδα γλυκόζης αίματος και «καλής» χοληστερόλης σε σύγκριση με άλλους συμμετέχοντες. Αυτές και άλλοι φυσικοί παράμετροι είχαν ως αποτέλεσμα την καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία και μικρότερες πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις.

Οι επιστήμονες εξηγούν ότι αυτά τα οφέλη για την υγεία που είχαν οι ιδιοκτήτες σκύλων, υπήρχαν επειδή ήταν πιο σωματικά δραστήριοι από όσους είχαν άλλα κατοικίδια ζώα ή δεν είχαν καθόλου ζώα. Εάν έχετε ένα σκυλί, πιθανότατα να περπατάτε κάθε μέρα και να είστε πιο σωματικά ενεργοί σε σχέση με άλλους ανθρώπους.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επίσης αποδείξει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων που περπατούν τακτικά μαζί με κατοικίδια ζώα τους ήταν κατά 34% πιο πιθανό να φτάσουν στο απαραίτητο επίπεδο φυσικής δραστηριότητας. Επιπλέον, οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η βόλτα μαζί με ένα σκύλο δεν είναι απλά υποκατάστατο άλλων σωματικών δραστηριοτήτων. Οι ιδιοκτήτες σκύλων τείνουν να έχουν πιο έντονες σωματικές δραστηριότητες στη ζωή τους από άλλους.

Άλλα ευρήματα αποκάλυψαν επίσης ότι οι νέοι και οι ηλικιωμένοι περπατούν με τα κατοικίδια ζώα τους πιο συχνά και συνεπώς έχουν υψηλότερα οφέλη για την υγεία. Εκτός από το να περπατάμε περισσότερο, ο δεσμός ανθρώπου- σκύλου έχει γενικά θετική επίδραση στην ποιότητα ζωής και οι γιατροί πιστεύουν ότι οι δημόσιες εκστρατείες που προωθούν την υπεύθυνη ιδιοκτησία σκυλιών αποτελούν ένα καλό βήμα προς την κατεύθυνση μιας υγιέστερης κοινωνίας.