Η συναρπαστική μάχη που έδωσαν οι Κρητικοί σέρφερς με τα κύματα. Οι άνεμοι που ξεπέρασαν τα 9 μποφόρ στάθηκαν η καλύτερη αφορμή

486
Tις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου η Κρήτη ήταν μία από τις περιοχές που βρέθηκαν στο επίκεντρο της κακοκαιρίας. Σε αυτό το κλίμα τολμηροί σέρφερς άδραξαν την ευκαιρία και επιδόθηκαν στο αγαπημένο τους άθλημα, δαμάζοντας τα κύματα των κρητικών ακτών.

Συγκεκριμένα η Κρήτη επλήγη από θυελλώδεις ανέμους, που στο νότιο τμήμα της έφτασαν τα 9 μποφόρ. Μάλιστα δημιούργησαν μια σειρά προβλημάτων μεταξύ των οποίων και η έκδοση απαγορευτικού απόπλου. Αν και οι ισχυροί άνεμοι εμπόδισαν τις μετακινήσεις των επισκεπτών του νησιού, στάθηκαν ιδανικοί για τους κάιτ σέρφερς.

Το kitesurf ξεκίνησε στα μέσα της δεκαετίας του ’90 αλλά πραγματικά αναπτύχθηκε μετά το 2003, όπως και η βιομηχανία του kite γενικότερα. Το kitesurfing, που αποκαλείται και kiteboarding, είναι ένα υβριδικό σπορ, με στοιχεία από windsurfing και snowboarding, και θεωρείται ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα θαλάσσια σπορ στον κόσμο. Ένα kite αποτελείται από το πανί, τη μάτσα και τις αρτάνες (ζύγια), που ενώνουν τη μάτσα με το πανί.   Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Oργανισμού Αετοσανίδας, το 2006 οι τακτικοί kiteboarders ξεπερνούσαν τους 100.000 παγκοσμίως, από μερικές χιλιάδες που ήταν πέντε χρόνια πριν.

Το πρώτο επίσημο τουρνουά έλαβε χώρα στο Maui το 1998, ενώ από τις αρχές του 2000 και μετά έκανε δειλά-δειλά την εμφάνισή του στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται μία έξαρση στο άθλημα και όχι μόνο από τον ανδρικό πληθυσμό, αφού η χώρα πραγματικά προσφέρεται γι’ αυτό λόγω της καλής θερμοκρασίας, των υπέροχων παραλιών και τελευταίο και σπουδαιότερο λόγω των ανέμων της.

Το μεσημέρι Κυριακής στην Αμμουδάρα Ηρακλείου με θερμοκρασία χαμηλή για την εποχή, όχι πάνω από στους 13 βαθμούς κελσίο, οι αθλητές φόρεσαν την ειδική φαρδιά ζώνη στη μέση, περίμεναν στις κρητικές ακτές τη σειρά τους. Μέχρι όμως να έρθει εκείνη η στιγμή, έλεγξαν πολλές φορές τον αετό τους τσεκάρουν ξανά και ξανά τον αετό τους, ενώ είχαν συνεχώς στο μυαλό τους την ταχύτητα του ανέμου. Στο άθλημα δεν παίζει ρόλο μόνο η τεχνική, ούτε ένας καλός εξοπλισμός. Ο άνεμος είναι που θα τους πάει ψηλά, εκείνος είναι που θα τους δώσει ώθηση, που θα τους απογειώσει.
Η παρέα των Κρητικών δάμασε τα κύματα και τους ανέμους μπαίνοντας μέσα στην φουρτουνιασμένη θάλασσα και »πετώντας» ψηλά με τα Kitesurf τους.

Δείτε το βίντεο του συνεργάτη μας Νίκου Σαράντου με τη μάχη που έδωσαν οι σέρφερς με τα κύματα