Κι όμως η δουλειά του σερβιτόρου θεωρείται πιο αγχωτική από του νευροχειρουργού. Τι λένε οι επιστήμονες

6551
Όλες οι δουλειές προκαλούν άγχος και στρες. Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι εργαζόμενοι που δεν έχουν το έλεγχο στη ροή της εργασίας τους είναι από τους πιο ευάλωτους τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Μια τέτοια δουλειά είναι του σερβιτόρου.

Οι ώρες εργασίας είναι ασταθείς και συνήθως δεν αμείβονται όσο θα έπρεπε, συγκριτικά με τις υπηρεσίες που προσφέρουν και όλα όσα υπομένουν.

Πρέπει να υποστούν τις ιδιαιτερότητες των πελατών τους, ορισμένες φορές ακόμη και ακραίες συμπεριφορές. Οι αγενείς πελάτες δημιουργούν στρεσογόνες καταστάσεις.
Οι σερβιτόροι όμως, κάνουν ένα δύσκολο επάγγελμα που απαιτεί σεβασμό. Οι επιπτώσεις διαφόρων περιστατικών κατά τη διάρκεια της δουλειάς, είναι επιζήμιες για την υγεία τους.

Η μελέτη για τις επιπτώσεις της εργασίας στην ψυχική υγεία, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Guangzhou στην Κίνα. Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα δεδομένα από 138.700 συμμετέχοντες, που συμμετείχαν σε έξι προηγούμενες μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις της εργασίας στην υγεία.

Αναλύοντας αυτές τις πληροφορίες, ταξινόμησαν τις θέσεις εργασίας σε τέσσερις ομάδες, βασισμένες στον έλεγχο και τις ψυχολογικές απαιτήσεις της δουλειάς.

Στις δουλειές που οι εργαζόμενοι έχουν χαμηλή ζήτηση και υψηλό έλεγχο, όπως οι χειρωνακτικές εργασίες, χαρακτηρίστηκαν ως «παθητικές» θέσεις εργασίας.
Οι θέσεις εργασίας με υψηλό έλεγχο, όπως του αρχιτέκτονα χαρακτηρίστηκαν «χαμηλού στρες» και οι θέσεις εργασίας με υψηλή ζήτηση και έλεγχο, όπως του δασκάλου και του γιατρού, χαρακτηρίστηκαν «ενεργοί».

Υπήρχε ακόμη μία κατηγορία, που χαρακτηρίστηκε «υψηλού στρες» και περιλάμβανε θέσεις εργασίας που ήταν απαιτητικές, αλλά οι εργαζόμενοι δεν είχαν τον έλεγχο της δουλειάς τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι σερβιτόροι έχουν κατά 22% υψηλότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, από το μέσο όρο όσων εργάζονται σε δουλειές με χαμηλό στρες.
Ο αριθμός για τον κίνδυνο εγκεφαλικού, ξεπερνά το 33% για τις γυναίκες.

Η έρευνα εξηγεί ότι, όσοι κατέχουν θέσεις εργασίας υψηλού κινδύνου, όπως οι αρχιτέκτονες και οι επιστήμονες, μπορεί να φαίνεται ότι διατρέχουν κίνδυνο υπότασης.
Όμως, το άγχος που προκαλείται από αυτού του είδους θέσεις εργασίας, είναι ελεγχόμενο και έχει πολλαπλές ανταμοιβές.

Για παράδειγμα, ένας νευροχειρουργός, μετά από ένα δύσκολο χειρουργείο και μία κουραστική ημέρα, θα νιώθει πιο πολύτιμος, από έναν σερβιτόρο, που πιθανότατα του έχουν φωνάξει στη δουλειά. Ο νευροχειρουργός έχει ένα σχετικό έλεγχο της δουλειάς του, ενώ ο σερβιτόρος εκτελεί εντολές.

Για το λόγο αυτό, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενοι σε θέσεις που έχουν υψηλό έλεγχο, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου ή προβλημάτων στην καρδιά.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι σερβιτόροι και οι μπάρμαν, μπορεί να δεχθούν έμμεσα πίεση για να πιουν αλκοόλ ή να καπνίσουν, λόγω της δουλειάς τους. Όπως το κάπνισμα, έτσι και η κατανάλωση αλκοόλ, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την υγεία τους.

«Το άγχος έχει συνδεθεί με καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά»ανέφερε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Dingli Xu.
Οι επιστήμονες προτείνουν ως αντίδοτο την επαγγελματική εκπαίδευση, τη σωστή διατροφή, την άσκηση, την ψυχολογική προετοιμασία για περίεργες συμπεριφορές και δραστηριότητες που ενισχύουν την αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε επίσης: Τι γίνεται όταν η δουλειά μας φτάνει…στα άκρα; Προλάβετε έγκαιρα το σύνδρομο burn – out

 

 

Διαβάστε επίσης: Η εργασία από το σπίτι μπορεί να επηρεάσει πολύ αρνητικά την ψυχική υγεία. Ποια λάθη κάνουν όσοι εργάζονται «κατ΄ οίκον»