Κορονοϊός: Ποια θέση θεωρείται πιο ασφαλής στο αεροπλάνο για να μην κολλήσετε. Τι δείχνει έρευνα του National Geographic

3843

Με το ζήτημα του κοροναϊού να κυριαρχεί στη διεθνή και εγχώρια επικαιρότητα τις τελευταίες εβδομάδες, όλοι και όλες αναρωτιούνται εύλογα πώς είναι δυνατόν να προστατευτούν όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά από την εν λόγω επιδημία ιογενούς πνευμονίας.

Όσοι και όσες ειδικότερα ταξιδεύουν με αεροπλάνο την τρέχουσα χρονική περίοδο, πέραν των γνωστών μέτρων ασφαλείας που έχουν ήδη ανακοινώσει οι Αρχές (χρήση μάσκας, αποφυγή επαφής, σχολαστικό πλύσιμο χεριών κ.ά.), καλό είναι να έχουν γνώση της έρευνας που είχε πραγματοποιήσει το 2018 το nationalgeographic.com (FlyHealthy Research Team) αναφορικά με τη θέση εκείνη που πρέπει να καταλαμβάνουν οι επιβάτες, ώστε να ελαχιστοποιήσουν την πιθανότητα να έρθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί.

Οι πιο ασφαλείς λοιπόν θέσεις κατά τη διάρκεια μιας πτήσης, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην έρευνα και προέκυψαν από ανάλυση της συμπεριφοράς επιβατών αλλά και και πληρωμάτων, είναι εκείνες στα παράθυρα του αεροσκάφους.

Ο καθηγητής βιολογίας και μαθηματικών του Penn State Univerity, Howard Weiss, αναφέρει σχετικά: «Ας υποθέσουμε ότι κάθεστε σε καθίσματα διαδρόμου ή σε μεσαία καθίσματα και περπατάω για να πάω στην τουαλέτα. Θα είμαστε σε στενή επαφή, δηλαδή θα είμαστε σε απόσταση ενός μέτρου. Έτσι, αν μολυνθώ, θα μπορούσα να σας μεταδώσω τον ιό».

Στην υπό εξέταση μελέτη διαπιστώθηκε ότι οι επιβάτες έφευγαν από τις θέσεις τους τουλάχιστον μία φορά σε ποσοστό 38% και περισσότερες φορές σε ποσοστό 24%.

Το υπόλοιπο 38% των επιβατών παρέμενε στις θέσεις του καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης.

Βάσει αυτής της παρατήρησης, οι επιβάτες που έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να μολυνθούν από έναν ιό είναι εκείνοι που κάθονται στα παράθυρα του αεροσκάφους.

Και ο λόγος δεν είναι άλλος από το γεγονός ότι μόνο το 43% όσων κάθονταν στο παράθυρο σηκώθηκαν από τα καθίσματά τους. Αντίθετα, το 80% όσων κάθονταν στις θέσεις δίπλα στο διάδρομο σηκώθηκαν από τη θέση τους.

Επομένως, οι επιβάτες που κάθονται στα παράθυρα έχουν πολύ λιγότερες στενές επαφές σε σχέση με εκείνους που κάθονται σε άλλα καθίσματα και, κατά συνέπεια, κινδυνεύουν σαφώς λιγότερο από μια μολυσματική ασθένεια.