Οι ανθυγιεινές τροφές κάνουν «κακό» στον πλανήτη. Ποια από αυτές αποτελεί εξαίρεση και έχει μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα

559
Τα φαγητά που κάνουν καλό στην υγεία, έχουν παράλληλα συνήθως και μικρότερο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα», σύμφωνα με μια νέα βρετανο-αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Tη σχετική δημοσίευση την έκαναν στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS)  ερευνητές των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και της Μινεσότα, με επικεφαλής τον καθηγητή Μάικλ Κλαρκ. Οι επιστήμονες μελέτησαν 15 ομάδες τροφών και συνέκριναν την επίπτωση τους στην υγεία και στο περιβάλλον και κατέληξαν ότι σχεδόν όλες οι τροφές που σχετίζονται με καλύτερη υγεία, όπως είναι τα πλήρη δημητριακά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και το λάδι  έχουν τις μικρότερες συνέπειες για το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και τους φυσικούς πόρους όπως το νερό.

Ωστόσο τροφές που σχετίζονται με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για διάφορες παθήσεις, όπως το  ανεπεξέργαστο αλλά και το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας σχετίζονται παράλληλα και με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για τη Γη. Ουσιαστικά έχουν μεγαλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και επιφέρουν ρύπανση.

Εξαιρέσεις βέβαια υπάρχουν και στις δύο κατηγορίες. Από τη μία το ψάρι, που ανήκει στις υγιεινές τροφές, προκαλεί μεσαίου επιπέδου περιβλλοντικές επιτπω΄σεις μέσα από την αλιεία, την επεξεργασία και κατανάλωσης του. Από την άλλη τα αναψυκτικά, που ανήκουν στις «μη υγιεινές τροφές» καθώς προκαλούν κινδύνους για την υγεία, έχουν όμως μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμά.