Ποιες τροφές προκαλούν αϋπνία. Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

1114
Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που καταναλώνουν συστηματικά γλυκά και λευκό ψωμί είναι πιθανό να υποφέρουν από αϋπνία.

Οι ερευνητές συγκέντρωσαν  τις διατροφικές επιλογές πάνω από 50.000 γυναικών, ηλικίας 60-65 χρονών και από αυτές συμπέραναν ότι τα επεξεργασμένα σιτηρά όπως και η ζάχαρη, κρύβονται πίσω από την εξαντλητική αϋπνία. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι καταναλώνοντας ζάχαρη σε μεγάλες ποσότητες, το σώμα εκκρίνει ορμόνες, που μας κρατούν ξύπνιους ακόμα και τις ώρες που θα έπρεπε κανονικά να κοιμόμαστε.

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν τη σημασία της διατροφής για όσους υποφέρουν από αϋπνία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης, Δρ. James Gangwisch, ψυχίατρος στο Πανεπιστήμιο Columbia, της Νέας Υόρκης, με τις γυναίκες που συμμετείχαν στην μελέτη να αντιμετωπίζουν 16% περισσότερες πιθανότητες αϋπνίας, στην περίπτωση όπου κατανάλωναν πολλά λιπαρά. Η διαφοροποίηση στην έκκριση των ορμονών, παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο. «Όταν η συγκέντρωση του σακχάρου στο αίμα αυξάνεται απότομα, το σώμα αντιδρά παράγοντας ινσουλίνη, με την ακόλουθη πτώση της συγκέντρωσης να έχει ως συνέπεια την απελευθέρωση ορμονών, όπως η αδρεναλίνη και η κορτιζόλη, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τον ύπνο» εξηγούν οι ερευνητές.

Σύμφωνα με την μελέτη, οι γυναίκες με διατροφικές επιλογές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, αντιμετώπιζαν 16% περισσότερες πιθανότητες αϋπνίας. Αντίθετα οι γυναίκες των οποίων η διατροφή περιλαμβάνει υψηλές ποσότητες λαχανικών, φυτικών ινών και φρούτων ήταν λιγότερο πιθανόν να την έχουν αντιμετωπίσει ή να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Αν και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνισθεί πλήρως η σύνδεση αϋπνίας και διατροφής, υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις που μπορούν να μας υποδείξουν τον σωστό δρόμο, σύμφωνα με τους ερευνητές. «Ο περιορισμός της κατανάλωσης τροφίμων με επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως και πρόσθετα σάκχαρα είναι ένα πρώτο βήμα για να κερδίσουμε πίσω τον ύπνο μας» καταλήγει ο Δρ. James Gangwisch.