Πώς η ζάχαρη επηρεάζει την απορρόφηση του αλκοόλ; Τα αναψυκτικά με ζάχαρη ή με τεχνητά γλυκαντικά επιβραδύνουν την απορρόφηση του;

3542
H κατανάλωση αλκοόλ με αναψυκτικά που περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, όπως τα προϊόντα μειωμένης ή καθόλου ζάχαρης, μπορεί να προκαλέσει πιο γρήγορα μέθη από την κατανάλωση με αναψυκτικά με ζάχαρη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Βόρειου Κεντάκι δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο Drug and Alcohol Dependence, στην οποία ανέλυσαν την αναπνοή 20 ανδρών και γυναικών μετά την κατανάλωση βότκας είτε με κανονική λεμονάδα είτε με λεμονάδα μειωμένων θερμίδων. Συμπέραναν ότι και στις δύο περιπτώσεις  η ποσότητα αλκοόλ ήταν ακριβώς η ίδια. Ωστόσο η μέτρηση σε όσους είχαν είχαν καταναλώσει τη βότκα με τη λεμονάδα με τις λιγότερες θερμίδες η μέτρηση τους ήταν έως και 25% υψηλότερη.

«Όταν το αλκοόλ καταναλώνεται με ένα αναψυκτικό διαίτης, συντελεί σε υψηλότερες συγκεντρώσεις αλκοόλ στην αναπνοή (BrAC), συγκριτικά με αυτές που παρατηρούνται στην ίδια ποσότητα αλκοόλ αλλά με αναψυκτικό με κανονική ζάχαρη», σημειώνει η Cecile Marczinski, γνωστική ψυχολόγος και επικεφαλής της μελέτης.

Πως συνδέεται η ζάχαρη με την απορρόφηση του αλκοόλ

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ζάχαρη επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ από το στομάχι στη ροή του αίματος, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν του φαγητού. Αντίθετα, τα τεχνητά γλυκαντικά φαίνεται πως δεν επιδρούν καθόλου στη διαδικασία της απορρόφησης.

Ο Dennis Thombs, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει μελέτη με παρόμοια ευρήματα, ανέφερε σχετικά: «Δεν είναι ότι τα αναψυκτικά διαίτης επιταχύνουν τη μέθη. Απλώς, η ζάχαρη στα κανονικά αναψυκτικά επιβραδύνει τον βαθμό της απορρόφησης του αλκοόλ».

Προηγούμενη έρευνα από την ίδια ερευνητική ομάδα έδειξε ότι έστω και ένα ποτό με αναψυκτικό διαίτης αντί για κανονικό, είναι αρκετό για να ξεπεράσει κανείς το όριο κατανάλωσης αλκοόλ στην οδήγηση. Τα ευρήματά τους έδειξαν, μάλιστα, ότι οι συμμετέχοντες από ένα σημείο και μετά πίστευαν ότι δεν ήταν πλέον μεθυσμένοι και ότι ήταν σε θέση να οδηγήσουν.