Στα ύψη η χοληστερόλη μετά τα χριστουγεννιάτικα τραπέζια. Ποια εδέσματα προκαλούν την αύξηση της

903
Tα γιορτινά τραπέζια αυξάνουν σημαντικά τη χοληστερόλη στο αίμα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Τα κρέατα, το φρέσκο βούτυρο και η κρέμα γάλακτος που χρησιμοποιούνται σε πολλά χριστουγεννιάτικα εδέσματα είναι αυτά που ανεβάζουν την χοληστερόλη στα ύψη. 

Συγκεκριμένα επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Κοπεγχάγης και το Τμήμα Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης υπέβαλαν 25.764 σε αιματολογικές εξετάσεις διαπιστώνοντας πως η χοληστερόλη τους είχε αυξηθεί σημαντικά μετά τα Χριστούγεννα.

Μετά τις γιορτές τα επίπεδα της ολικής χοληστερόλης τους είχαν αυξηθεί κατά 15%. Αντίστοιχα, τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης τους (η κακή χοληστερόλη) είχαν αυξηθεί κατά 20%.  Συνολικά, σχεδόν εννέα στους δέκα συμμετέχοντες παρουσίαζαν χοληστερόλη υψηλότερη από την  επιθυμητή.

Οι συμμετέχοντες έκαναν τις βιοχημικές εξετάσεις αίματος την περίοδο Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου και Μαΐου-Ιουνίου του προηγούμενου έτους.

Τα ευρήματα αυτά είχαν δημοσιευθεί στο τεύχος του Φεβρουαρίου 2019 της ιατρικής επιθεωρήσεως Atherosclerosis.

Οι ερευνητές όρισαν ως παθολογικά υψηλή χοληστερόλη (υπερχοληστερολαιμία) τις τιμές:

  • Ολικής χοληστερόλης άνω των 193 mg/dl
  • LDL χοληστερόλης άνω των 116 mg/dl

Μετά τα Χριστούγεννα αυξημένη χοληστερόλη

Όπως έδειξαν οι αναλύσεις, αμέσως μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων:

Το 77% των συμμετεχόντων είχαν παθολογική LDL χοληστερόλη

Το 89% των συμμετεχόντων είχαν παθολογική ολική χοληστερόλη

Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα των εξετάσεων της περιόδου Μαΐου-Ιουνίου, οι εθελοντές είχαν εξαπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάζουν υπερχοληστερολαιμία.

Η υπερχοληστερολαιμία προκαλεί στενώσεις στις αρτηρίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για έμφραγμα, εγκεφαλικό και περιφερική αρτηριακή νόσο.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι τα επίπεδα της χοληστερόλης επηρεάζονται ισχυρά από την κατανάλωση πλουσίων σε λίπη τροφίμων για έστω και μικρή χρονική περίοδο», είχε σχολιάσει η επιβλέπουσα ερευνήτρια Dr. Anne Langsted. «Ωστόσο προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσο πολλοί άνθρωποι έχουν αυξημένη χοληστερόλη αμέσως μετά τα Χριστούγεννα».