Τα μοναχοπαίδια κινδυνεύουν περισσότερο από την παχυσαρκία. Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη

297
Μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος παχυσαρκίας για τα μοναχοπαίδια σύμφωνα με νέα έρευνα που διεξήγε η εταιρεία Elsevier.

Η μελέτη βασίστηκε σε αναφορές από μητέρες. Αυτές κατέγραφαν με λεπτομέρειες όλα τα τρόφιμα που κατανάλωναν τα παιδιά τους δύο μέρες μέσα στην εβδομάδα και μία το Σαββατοκύριακο. Παράλληλα οι δάσκαλοι είχαν αρχείο με όλα τα τρόφιμα που κατανάλωναν τα παιδιά στο σχολείο.

Από τη μελέτη των αναφορών διαπιστώθηκε ότι οι μητέρες που είχαν μόνο ένα παιδί ήταν πιο πιθανό να είναι οι ίδιες παχύσαρκες. Ακόμη, σε αυτές τις περιπτώσεις, ο μητρικός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είχε πολύ μεγαλύτερη σχέση με τον ΔΜΣ και την περίμετρο της μέσης του παιδιού. Ο ΔΜΣ των μητέρων δεν φάνηκε να συμβάλλει στις διατροφικές συνήθειες των παιδιών αλλά έπαιζε κάποιο ρόλο στην κατανάλωση «κενών θερμίδων».

«Οι διατροφολόγοι οφείλουν να εξετάσουν την επιρροή της οικογένειας και των αδελφών για να παρέχουν κατάλληλη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες της οικογένειας εκπαίδευση για τη διατροφή», είπε η επικεφαλής συντάκτρια της μελέτης, Τσέλσι Λ. Κραχτ.

«Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για την ενίσχυση της υιοθέτησης υγιών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά και τις οικογένειές τους», δήλωσε η Σούζαν Σίσσον του Κέντρου Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Οκλαχόμα.

Οι ώρες που περνούσαν τα παιδιά εκτός σπιτιού, όπως στο σχολείο και στις εξωσχολικές δραστηριότητες  δεν συνδέθηκαν με τις διατροφικές τους συνήθειες. Αυτό σημαίνει ότι  διαφορές  που διαπιστώθηκαν στις συμπεριφορές διατροφής προέρχονται μέσα από το σπίτι .

«Οι πιο υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές μπορεί να είναι περισσότερο αποτέλεσμα των διατροφικών συνηθειών που ακολουθούνται στο σπίτι ενός παιδιού παρά αποτέλεσμα της παρατήρησης των συνηθειών των συνομηλίκων του», είπε η Κραχτ.