Τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα βοηθούν στην απώλεια βάρους. Τα ευρήματα νέας έρευνας για την επίδραση του στον μεταβολισμό

2248

Νέα μελέτη δείχνει ότι τέσσερις κούπες καφέ την ημέρα μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition και προέκυψαν έπειτα από μια έρευνα διάρκειας 24 εβδομάδων, κατά την οποία διαπιστώθηκαν οι επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ σε 126 υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες στη Σιγκαπούρη.

Οι επιστήμονες θέλησαν να ερευνήσουν αν ο καφές συνέβαλλε στη μείωση του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 μέσω περιορισμού του κινδύνου ανάπτυξης αντίστασης στην ινσουλίνη, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αυξήσεις του σακχάρου του αίματος και, άρα, σε διαβήτη.

Όπως αποδείχθηκε, δεν βρήκαν στοιχεία ότι ο καφές έχει μια τέτοια προστατευτική επίδραση. Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι όσοι  έπιναν τέσσερις κούπες καφές την ημέρα για έξι μήνες παρουσίασαν σχεδόν 4% μείωση στο συνολικό σωματικό λίπος τους.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η απώλεια λίπους που παρατηρήθηκε  οφειλόταν  στον καφέ, ως αποτέλεσμα μιας «μεταβολικής αντίδρασης» κατά την οποία η καφεΐνη ενίσχυσε τη μεταβολική διαδικασία των ανθρώπων που έπιναν καφέ.

«Το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι το κάψιμο περισσότερων θερμίδων και μια αξιοσημείωτη πτώση στα επίπεδα του σωματικού λίπους», αναφέρει ο συγγραφέας της μελέτης και μεταδιδακτορικός συνεργάτης της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, Δρ. Derrick Johnston Alperet.

Άλλοι επιστήμονες, πάντως, δεν εμφανίζονται τόσο σίγουροι σχετικά με την ασφάλεια της κατανάλωσης καφέ σε αυτά τα επίπεδα κάθε μέρα και αναφέρονται στους περιορισμούς που περιβάλλουν και αυτή τη μελέτη, όπως το ότι το πείραμα διήρκησε μόνο έξι μήνες και ότι όλοι οι συμμετέχοντες προέρχονταν από χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως η Κίνα και η Μαλαισία.

Για το λόγο αυτό, όλοι οι ειδικοί συμφωνούν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες και πρόσθετες δοκιμές με πιο ολοκληρωμένες αξιολογήσεις της σύνθεσης του σώματος προκειμένου αφενός να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα της παρούσας έρευνας και αφετέρου να είναι πλέον σε θέση να διατυπώσουν με σιγουριά ότι ο καφές μπορεί να μειώσει το σωματικό λίπος.