Το ρόφημα που βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας. Πώς η κατανάλωση του δύο φορές τη μέρα βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

951
Επιστήμονες ανακάλυψαν το ρόφημα που βοηθά στην καταπολέμηση της αϋπνίας.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Therapy βρήκε ότι η κατανάλωση 240 ml χυμού κεράσι (περίπου μία κούπα) δύο φορές την ημέρα αυξάνει τη διάρκεια του ύπνου και βελτιώνει την ποιότητά του.

Πως συμβάλλουν τα κεράσια στη βελτίωση του ύπνου

Έχει αναφερθεί ότι οι τάρτες κερασιού περιέχουν υψηλά επίπεδα φυτοχημικών στοιχείων όπως η μελατονίνη, η οποία είναι ένα μόριο που συμβάλλει σημαντικά στη ρύθμιση του κύκλου ύπνου-αφύπνισης στους ανθρώπους.

Ο χυμός κεράσι αυξάνει τη διαθεσιμότητα τρυπτοφάνης (ουσία που σχετίζεται με τη μελατονίνη), το χημικό στοιχείο του εγκεφάλου που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά. Διάφορες μελέτες έχουν συνδέσει το χυμό κεράσι και με τη μείωση της φλεγμονής, που οδηγεί σε πόνο και ενόχληση, άρα είναι  στοιχεία που μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο ενός ατόμου.

Σε άλλη μελέτη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καταναλώσουν είτε ένα εικονικό φάρμακο είτε χυμό κεράσι για επτά ημέρες συνολικά. Διαπιστώθηκε ότι η ομάδα που έπινε τον χυμό κεράσι παρουσίαζε σημαντικά αυξημένη περιεκτικότητα μελατονίνης αλλά και καλύτερη αποδοτικότητα ύπνου. Αντίθετα, στην ομάδα των ατόμων που δεν έπιναν χυμό κεράσι δεν υπήρξε διαφορά στον ύπνο τους.