Αποφεύγετε την γυμναστική; Οι τρόποι για να αλλάξετε νοοτροπία και να προπονηθείτε έστω και οριακά

1547

Οι περισσότεροι, όταν σκεφτόμαστε τις λέξεις γυμναστήριο και άσκηση, εµπίπτουµε σε μια από τις δύο κατηγορίες: Σε αυτούς που διαθέτουν εσωτερικό κίνητρο για να σηκωθούν και να τρέξουν και σε όσους βρίσκουν διάφορες δικαιολογίες για να μη γυμνστούν.

Όπως αποκαλύφθηκε όμως σε πρόσφατη µελέτη, η διάθεση για γυμναστική επηρεάζεται από έναν γενετικό παράγοντα και σε μια ουσία: την ντοπαμίνη. Στην έρευνα που χρησιμοποιήθηκαν πειραματόζωα, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα πιο δραστήρια είχαν περισσότερους υποδοχείς ντοπαµίνης, της ουσίας που προκαλεί διάθεση για άσκηση, ενώ τα πιο οκνηρά είχαν λιγότερους από αυτούς τους υποδοχείς.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αφήσουμε την υγεία μας στη μοίρα της; Οι ειδικοί επισηµαίνουν ότι ακόμα κι αν ανήκουμε σε αυτούς που έχουν µικρότερη προδιάθεση για κίνηση, µπορούμε να επέμβουμε, αναλαμβάνοντας δράση.

Οι τρόποι είναι δύο: Ο πρώτος είναι να κινητοποιήσουμε τη δύναμη του νου και ο δεύτερος να συνειδητοποιήσουμε ότι τα οφέλη της άσκησης δεν έχουν να κάνουν με την εμφάνιση ή τα επιπλέον κιλά, αλλά με την σωματική και ψυχική υγεία και την βελτίωση της καθημερινότητας μας. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τους συγκεκριμένους τρόπους χρησιμοποιούν άτομα που είναι ιδιαίτερα δραστήρια, έχουν υψηλούς στόχους και εργάζονται σε ιδιαίτερα ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Ιδού κίνητρα, που ισχύουν για όλους:

Πνευματική διαύγεια

Η άσκηση είναι αγχολυτική. Το τρέξιμο στο πάρκο ή στον διάδρομο του γυμναστηρίου μπορεί να σε βοηθήσει να καθαρίσουμε το μυαλό μας και να λύσουμε προβλήματα, εξαιτίας της αύξησης της σεροτονίνης. Η σεροτονίνη είναι η ορμόνη που ελέγχει τη διάθεση μας. Τα υψηλά επίπεδα σεροτονίνης βελτιώνουν την διάθεση, ενώ όταν δεν κυλά αρκετή σεροτονίνη στον εγκέφαλο μας νιώθουμε κατάθλιψη.

Ενέργεια και παραγωγικότητα

Δεν είναι τυχαίο που η καθημερινή άσκηση είναι ζωτικής σημασίας και βασική προϋπόθεση για πολλούς επιτυχημένους και πολυάσχολους ανθρώπους, ώστε να κατακτήσουν τους στόχους τους. Πώς, άραγε, μπορεί κανείς να αυξάνει την ενέργεια του κάνοντας περισσότερα πράγματα; Η απάντηση είναι απλή: Η προσπάθεια που καταβάλλουμε βοηθά στην μεταφορά του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών στους μύες, στα ζωτικά όργανα και στους υπόλοιπους ιστούς. Κι αυτό σημαίνει ότι το καρδιαγγειακό μας σύστημα λειτουργεί «ρολόι» και ενέργειά μας πηγαίνει στα ύψη. Με άλλα λόγια, ο γυμνασμένος άνθρωπος αντέχει την κούραση, διαχειρίζεται το στρες, παράγει μεγαλύτερο έργο, έχει καλύτερη αντοχή.

Δύναμη και αντοχή

Όταν αναφερόμαστε σε δύναμη δεν εννοούμε ότι θα φτάσουμε να σηκώνουμε  βάρη αλλά να βελτιώσουμε την λειτουργικότητα του σώματος μας.  Αρκεί να σκεφτούμε ότι η ζωή είναι γεμάτη βάρη. Τα ψώνια του σούπερ μάρκετ, το μωρό, η μεταφορά μιας κούτας. Για να τα βγάλουμε πέρα με όλες τις καθημερινές υποχρεώσεις, χρειαζόμαστε ένα ισχυρό και αποδοτικό μυϊκό σύστημα. Καθώς γυμναζόμαστε δυναμώνει το σώμα μας βελτιώνοντας όλες τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Σκεφτόμαστε δραστήρια

Δεν ορίζει η φυσική μας κατάσταση εμάς, αλλά εμείς την φυσική μας κατάσταση. Αν πιστέψουμε πραγματικά σε αυτή τη φράση, μπορούμε να κινητοποιηθούμε για να γυμναστούμε. Σε µελέτη Βρετανικού Πανεπιστημίου, αδρανή άτομα που τους ανέφεραν ότι τα γονίδια επηρεάζουν το επίπεδο δραστηριότητας ενός ανθρώπου, έδειξαν περιορισμένη πρόθεση να πάνε στο γυµναστήριο. Σε άλλη ομάδα ατόμων, που είπαν ότι παίζει ρόλο και το περιβάλλον, παρουσίασαν υψηλότερα επίπεδα αυτοπεποίθησης και βρήκαν κίνητρο για να …ιδρώσουν τη φανέλα.

Αλλάζουμε νοοτροπία

Έρευνες έχουν δείξει ότι όσο αυξάνει η ένταση της προπόνησης οι ασκούµενοι παρουσίασαν μεγαλύτερη άρνηση να γυμναστούν, νοοτροπία που τους οδήγησε σταδιακά να εγκαταλείψουν εντελώς την γυμναστική.
Άρα όχι υπερβολές. Για όσους δεν έχουν φυσική κλίση στην άσκηση, η λύση είναι η αλλαγή νοοτροπίας, που σχετίζεται με τις αρνητικές ή ανασταλτικές σκέψεις. Προφανώς χρειάζετει λίγη προπόνηση και ο νους.

Δημιουργούμε το εσωτερικό μας κίνητρο

Οι λάτρεις της άσκησης νιώθουν την εσωτερική ανάγκη να είναι δραστήριοι γενικά στη ζωή τους και όχι µόνο για να δείχνουν όµορφοι στην παραλία. Η άσκηση προσφέρει ενέργεια, αυτοπεποίθηση, αντοχή στην κούραση, ομορφαίνει το δέρμα και τόσα άλλα. Σίγουρα, υπάρχει ένας λόγος που αφορά τον καθένα, ανάλογα με τις προσωπικές του ανάγκες. Αρκεί να τον αναζητήσει και θα τον βρει.

Διαβάστε επίσης: Αναβάλλετε τη γυμναστική συνέχεια; Οι επιστήμονες βρήκαν την εξήγηση και είναι αρκετά λογική

 

 

Διαβάστε επίσης: Πότε η υπερβολική άσκηση μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία; Οι επιπτώσεις της έντονης γυμναστικής