Αρσιβαρίστρια 71 ετών. Η πρώην καθηγήτρια της Οξφόρδης που στοχεύει να σηκώσει 55 φορές το βάρος της

690
Πολλοί έχουν την άποψη ότι τα βάρη στα γυμναστήρια είναι καθαρά αντρική «δουλειά». Η 71χρονη πρώην καθηγήτρια στο κολέγιο Λίνακερ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Δρ Κάθριν Ουόλτερ έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα και για τις γυναίκες που ασχολούνται με τα βάρη, αλλά και για το προχωρημένο της ηλικίας της.

Η Δρ Ουόλτερ τόλμησε να ασχοληθεί πρώτη φορά με τα βάρη σε ηλικία 65 ετών, αποδεικνύοντας ότι ποτέ δεν είναι αργά.

«Πριν από έξι χρόνια, είπα σε έναν από τους γιους μου ότι είχα αρχίσει να χάνω τη φόρμα μου, ότι ήμουν πολύ απασχολημένη για να πάω στο γυμναστήριο πέντε φορές την εβδομάδα και ότι ανησυχούσα ότι οι ρυθμοί μου έπεφταν, δεδομένης της ηλικίας μου. Ο γιος μου, μου πρότεινε να σκεφτώ για την άρση βαρών για λίγες επαναλήψεις, επισημαίνοντας ότι ήταν πολύ καλύτερα σε γενικές γραμμές από την αερόβια άσκηση και ότι δεν θα έπρεπε να το κάνω τόσο συχνά. Αυτό ακούγεται καλό», αναφέρει η ίδια.

Ένας από τους συναδέλφους της Δρ Ουόλτερ τύχαινε να είναι προπονητής άρσης βαρών και τον ρώτησε για ένα μάθημα.

«Το κολέγιο που εργαζόμουν, το Λίνακερ, έχει την καλύτερη περιοχή ελεύθερων βαρών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Φαίνεται ότι έχω κάποιο ταλέντο σε αυτό το άθλημα».

Η Δρ Ουόλτερ είναι μέλος της γυναικείας ομάδας άρσης βαρών, «Ladies that Lift», που αγωνίζονται σε όλο τον κόσμο, έχοντας για σήμα τους τις κάλτσες με τα χρώματα του ουράνιου τόξου. αγωνίστηκαν για πρώτη φορά σαν ομάδα το 2013 και είχαν «πλεύσει» προς τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι στη Ρωσία.

(Dave McWilliams)

«Επιλέξαμε τις κάλτσες ουράνιου τόξου ως μια κίνηση προς ένταξη στον αθλητισμό και από τότε τις φοράμε».

Η Δρ κάθριν Ουόλτερ πλέον κάνει προπόνηση δύο φορές την εβδομάδα. Κάνει άρσεις θανάτου, καθίσματα και επικεντρώνεται στην ένταση της προπόνησης που κάνει. Στη μία από τις δύο προπονήσεις, αυξάνει έως και 70% το μέγιστο βάρος που σηκώνει, τουλάχιστον για πέντε επαναλήψεις.

«Λατρεύω να βλέπω τα βάρη να γίνονται όλο και βαρύτερα. Μου αρέσει ακόμη και ότι μερικές φορές πρέπει να μειώσω τα βάρη μου, για παράδειγμα, όταν είμαι άρρωστη, διότι γίνομαι πιο ανθεκτική».

Η Κάθριν Ουόλτερ είναι παθιασμένη με την άρση βαρών για πολλούς λόγους.

(Dave McWilliams)

«Όταν έχω πολύ μεγάλο βάρος στους ώμους μου, νιώθω ότι το σώμα μου είναι φτιαγμένο για την άρση βαρών. Όταν σηκώνω βάρη δεν μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο, πρέπει να είμαι εκεί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Να είμαι συγκεντρωμένη στα βασικά στοιχεία, στις μπάρες, στα βάρη, στο σώμα μου, στη νοοτροπία».

«Αγαπώ τη συντροφικότητα των γυναικών στις μπάρες. Κάθε γυναίκα στο σύλλογό μας ανταγωνίζεται μόνο τον εαυτό της και έχει τους δικούς της στόχους, οι οποίοι μπορεί να είναι η δύναμη στο πλαίσιο μιας αναπηρίας ή γενικής φυσικής κατάστασης ή ανταγωνιστικής ανάκαμψης. Επικεντρωνόμαστε στο τι μπορούν να κάνουν τα σώματά μας και όχι μόνο πώς φαίνονται».

Όπως υποστηρίζει η ίδια, παρά τα 71 χρόνια της, η πυκνότητα των οστών της είναι ίδια με ενός 20χρονου και αυτό οφείλεται στην ανύψωση. Μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον προπονητή της, καθώς είναι σκεπτικός, αποφασιστικός και πρόθυμος να βοηθήσει τις γυναίκες να σηκώσουν βάρη.

(Dave McWilliams)

Η επόμενη πρόκληση της Δρ Κάθριν Ουόλτερ θέλει να γίνει την ημέρα των γενεθλίων της που θα κλείσει τα 72 χρόνια. Θα προσπαθήσει να κάνει άρσεις θανάτου για μία ώρα, σηκώνοντας περίπου 55 φορές το σωματικό της βάρος.

«Σκέφτηκα ότι θα ήταν διασκεδαστικό να το κάνω αυτό. Ζυγίζω 58,5 κιλά, γι ‘αυτό θα ανεβάσω 60 κιλά. Θα κάνω 11 επαναλήψεις σε πέντε σετ, δηλαδή 55 επαναλήψεις και συνολικό βάρος 3.300 κιλά».

Ο σύλλογος γυναικών που κάνει άρση βαρών, όπου είναι μέλος και η Δρ Ουόλτερ, ευελπιστεί να συγκεντρώσει 2.000 λίρες από χορηγίες στις προκλήσεις της Κάθριν Ουόλτερ. Μέχρι στιγμής, έχουν συγκεντρώσει 1.042 λίρες, πάνω από το μισό του στόχου τους.

Η Δρ Ουόλτερ ενθαρρύνει τις γυναίκες να ασχοληθούν με την άρση βαρών. Πιστεύει επίσης ότι ποτέ δεν είναι αργά για κανέναν να βρει το άθλημα ή το είδος άσκησης που θα αγαπήσει.

«Στο σχολείο, πάντα μου έλεγαν ότι δεν είμαι καλή στον αθλητισμό. Μου πήρε μόλις 65 χρόνια για να βρω το άθλημα στο οποίο είμαι καλή!»

Διαβάστε επίσης: Μπαλαρίνα ετών 77. Παραμένει λυγερόκορμη και διδάσκει. Τα σημαντικά οφέλη του μπαλέτου

 

Διαβάστε επίσης: Βγήκε στη σύνταξη η μοναδική γυναίκα αστροναύτης της NASA που έσπασε ρεκόρ παραμονής στο διάστημα. Έμεινε συνολικά 665 ημέρες