Μπορεί ένας παχύσαρκος να είναι «σε φόρμα»; Η αξία της άσκησης σε σχέση με το βάρος

1952
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, η παχυσαρκία ή τα παραπάνω κιλά δεν αποτελούν απειλή για την υγεία.

Οι μελετητές του Ινστιτούτου υποστηρίζουν ότι οι παχύσαρκοι – που δεν αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα υγείας – ζουν κατά 3,1 χρόνια περισσότερο, από εκείνους με φυσιολογικό βάρος.
Μια άλλη έρευνα, δημοσιευμένη στην ιατρική επιθεώρηση European Heart Journal έδειξε ότι, όταν οι παχύσαρκοι έχουν καλό μεταβολισμό, η πίεση του αίματος, η χοληστερίνη, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και οι υπόλοιποι δείκτες, βρίσκονται σε λογικές τιμές.
Άρα, δεν διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις ή καρκίνο, σε σχέση με όσους ζυγίζουν λιγότερο. 

Άθληση ανεξαρτήτως βάρους

«Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι το σώμα που γυμνάζεται τακτικά είναι σε γενικές γραμμές υγιές, είτε είναι παχύ είτε αδύνατο», υποστηρίζει ο  καθηγητής Άσκησης και Ευεξίας του Πανεπιστημίου Αριζόνας Glenn Gaesser.

Σε έρευνα του European Heart Journal, διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι με καλό μεταβολισμό, ήταν σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τους υπόλοιπους παχύσαρκους συμμετέχοντες.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Αν γυμνάζεσαι τακτικά, δε χρειάζεται να ανεβαίνεις στη ζυγαριά για να επιβεβαιώσεις πόσο υγιής ή σε φόρμα είσαι», αναφέρει ο καθηγητής Gaesser.

Σώμα σε κίνηση

Το να θέτεις το σώμα σου σε κίνηση είναι το καλύτερο γιατρικό, λένε οι ειδικοί.
Η εξήγηση είναι ότι οι μύες, είναι οι κυριότεροι καταναλωτές ζάχαρης στο σώμα.
Έτσι η αυξημένη μυϊκή μάζα μειώνει τις πιθανότητες μεγάλης συγκέντρωσης σακχάρου στο αίμα, εμποδίζοντας την εμφάνιση διαβήτη.
Η συχνή φυσική άσκηση, ελαχιστοποιεί την πιθανότητα φλεγμονής του καρδιαγγειακού συστήματος και επιτρέπει στο αίμα να κυλά ευκολότερα στους μύες, αποτρέποντας το σχηματισμό θρόμβων.
Η άσκηση 150 λεπτών τη εβδομάδα, σε συνδυασμό με την ανάλογη διατροφή, μειώνει το λίπος στο συκώτι.
Όλο και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι, οι υπέρβαροι και οι παχύσαρκοι που αθλούνται, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του μεταβολισμού τους, ακόμη κι αν δεν χάνουν ούτε γραμμάριο.

Τα πορίσματα αυτά, βέβαια, σε καμία περίπτωση δεν «δίνουν το ελεύθερο» και δεν προτρέπουν στην υπερβολική κατανάλωση φαγητών.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι χρειάζεται προσοχή, διότι το παραπανίσιο βάρος μπορεί να γίνει αιτία αρκετών προβλημάτων.

Διαβάστε επίσης: Γυμναστική στο γραφείο με προσωπικό γυμναστή! Η ιδέα ενός Έλληνα personal trainer, που έρχεται στην εταιρεία σας