Γυμναστική πριν ή μετά από γεύμα; Πως επιδρά η κατανάλωση τροφής στο λιπώδη ιστό. Ποιες θεωρούνται οι ευνοϊκότερες συνθήκες για να κάψετε περισσότερο λίπος

4317
Athletic Training Exercise Girl Fitness Gym
Μία ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Bath στην Αγγλία εξέτασε την επίδραση της κατανάλωσης τροφής πριν και μετά την άσκηση και ποια ήταν η σχέση της με το κάψιμο λίπους.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις περιπτώσεις μιας ομάδας παχύσαρκων ανδρών. Χωρίς να έχουν καταναλώσει τροφή, περπάτησαν για μία ώρα με μέγιστη κατανάλωση οξυγόνου στο 60%. Σε ένα άλλο πείραμα, περπάτησαν για περίπου δυο ώρες μετά την κατανάλωση πρωινού που ήταν υψηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε υδατάνθρακες.

Οι επιστήμονες εξέτασαν πολλαπλά δείγματα αίματος από τους συμμετέχοντες, τα οποία ελήφθησαν ακριβώς πριν ή μετά το γεύμα, καθώς και πριν και μετά την άσκηση. Σύμφωνα με την σχετική μελέτη, η γονιδιακή έκφραση στον λιπώδη ιστό διέφερε σημαντικά στις δύο δοκιμές. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Physiology – Endocrinology and Metabolism.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η έκφραση των γονιδίων PDK4 και HSL κορυφωνόταν όταν οι άνδρες ασκούνταν με άδειο στομάχι, αλλά μειώνονταν με κατακόρυφο όταν οι συμμετέχοντες κατανάλωναν τροφή πριν την άσκηση.

Οι ερευνητές συμπέραναν ότι όταν το γονίδιο PDK4 ανεβαίνει, το αποθηκευμένο λίπος είναι εκείνο που τροφοδοτεί τον μεταβολισμό κατά τη διάρκεια της άσκησης και όχι οι υδατάνθρακες που είχαν καταναλωθεί. Με την σειρά του το γονίδιο HSL αυξάνεται όταν ο λιπώδης ιστός αποθηκεύει ενέργεια, προκειμένου να ανατροφοδοτήσει κάποια δραστηριότητα ή άσκηση. Στη μελέτη τους επισήμαναν ότι :«Ο λιπώδης ιστός συχνά αντιμετωπίζει ανταγωνιστικές προκλήσεις».

Μετά από την κατανάλωση τροφής, ο λιπώδης ιστός ενός ατόμου που περπατά, τείνει να αντιδράει στην άσκηση και δεν διεγείρεται, ούτε και επιτρέπει ευνοϊκές αλλαγές στον λιπώδη ιστό.

Έτσι αν ένα άτομο γυμνάζεται, χωρίς πριν να έχει φάει κάτι, θα μπορούσε να επιφέρει αλλαγές στο λιπώδη ιστό που είναι πιο ευνοϊκές. Σε μακροπρόθεσμη βάση, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει την υγεία ενός ατόμου. Βέβαια, η απόκριση αυτή ποικίλει ανάλογα με τα διαφορετικά «μοντέλα» σώματος.

Διαβάστε ακόμη: Απλοί τρόποι για να καίτε περισσότερο λίπος όταν γυμνάζεστε. Ποιες καθημερινές συνήθειες μπλοκάρουν το μεταβολισμό